Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Δημόσια απαγόρευση στην μπούργκα

Η Γαλλία απαγόρευσε και επισήμως, τη Δευτέρα, την μπούργκα σε δημόσιους χώρους κι έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, που επιβάλλει περιορισμούς σε μια μορφή αμφίεσης, που ορισμένοι μουσουλμάνοι θεωρούν θρησκευτική υποχρέωση.

Η απαγόρευση, που επιβλήθηκε ύστερα από ένα χρόνο συζητήσεων και μήνες προετοιμασίας, θεωρείται από τους υποστηρικτές της ως απαραίτητο βήμα για τη διατήρηση της γαλλικής κουλτούρας και την καταπολέμηση μιας τάσης για διαφοροποίηση των μουσουλμάνων. Ωστόσο, η απαγόρευση πυροδότησε διαμαρτυρίες στο Παρίσι και σε πολλές άλλες πόλεις και έκανε πολλούς μουσουλμάνους να ανησυχούν για τα δικαιώματά τους ως Γάλλων πολιτών.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, η αστυνομία δεν μπορεί να αφαιρέσει τις μπούργκες, αλλά μόνο να επιβάλλει πρόστιμα ή να αξιώσει μαθήματα πολιτικής αγωγής για όσες παραβιάζουν τη νομοθεσία. Επιπλέον, έδειξε μικρή διάθεση να κινηθεί γρήγορα για την επιβολή των νέων κανονισμών από φόβο, μήπως προκληθούν ταραχές σε μεγάλες πόλεις με μουσουλμανικές κοινότητες. «Ο νόμος θα είναι απείρως δύσκολο να εφαρμοστεί και σπανίως θα εφαρμοστεί», είπε στο γαλλικό ραδιόφωνο, ο Μανουέλ Ρου, συνδικαλιστής αστυνομικός. Ο Πατρίς Ριμπέιρο, γενικός γραμματέας της Synergie Officiers, ένωσης αστυνομικών, είπε ότι «ο νόμος αποτελεί πάνω απ’ όλα πηγή προβλημάτων». Σε περιοχές με μεγάλο μεταναστευτικό πληθυσμό, είπε σε μια συνέντευξη, ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί με αυστηρότητα: «Θα προκαλέσουμε ταραχές». Για τη διαχείριση του ζητήματος θα χρειαστεί η βοήθεια των θρησκευτικών αρχών. Ο νόμος δεν αναφέρει ρητά το Ισλάμ ή τις γυναίκες. Απαγορεύει την κάλυψη του προσώπου σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο ως μέτρο ασφαλείας. Ενα άρθρο του λέει ότι όποιος υποχρεώνει μια γυναίκα να καλύπτει το πρόσωπό της μπορεί να φυλακιστεί μέχρι ένα χρόνο ή να τιμωρηθεί με πρόστιμο 30.000 ευρώ.

Δημοφιλής, αλλά...
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο νόμος είναι δημοφιλής στη Γαλλία και πέρασε από τη Βουλή με μόνο μία ψήφο κατά. Ωστόσο, πολλές μουσουλμάνες δηλώνουν οργισμένες, καθώς γι’ αυτές ο νόμος διακρίνει και στιγματίζει ένα φύλο μιας θρησκείας. Το υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζει ότι περίπου 2.000 γυναίκες φορούν το νικάμπ στη Γαλλία, αλλά με έξι εκατομμύρια μουσουλμάνους στη χώρα, το μέτρο μοιάζει μεγάλο σε σχέση με το πρόβλημα, λένε οι επικριτές του, και κατηγορούν τον πρόεδρο Σαρκοζί και το κεντροδεξιό κόμμα του για γενικευμένο και αδικαιολόγητο φόβο του Ισλάμ και των μεταναστών.

17,4,2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis