Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2009

Η ακρίβεια, οι χονδρέμποροι, οι παραγωγοί και οι λαϊκές αγορές

Ενοχλήθηκαν λέει οι χονδρέμποροι της Κεντρικής Λαχαναγοράς του Ρέντη επειδή :

1. Ο τζίρος τους έχει πέσει (τον μήνα Ιανουάριο παρατηρήθηκε πτώση 5-10% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσυ)
2. Οι νησιωτικές επιχειρήσεις (κυρίως οι ξενοδοχειακές) ζητούν να επιμηκύνουν την περίοδο εξόφλησης από τους 3 μήνες στους 10-12 με το επιχείρημα της οικονομικής δυσπραγίας.
3. Τόσο τα μαγαζιά που ασχολούνται με την λιανική πώληση όσο και οι καταναλωτές στρέφουν τις αγορές τους απευθείας στους παραγωγούς.
Ετσι λέει αποφάσισαν να ιδρύσουν αλυσσίδα λιανικής πώλησης νωπών προϊόντων (τυροκομικών, οπωροκηπευτικών, κρεατικών).
Προσωπικά δηλώνω δημόσια πως εγώ, συγγενικές μου οικογένειες και φίλοι και γνωστοί δεν πρόκειται να τους στηρίξουμε. Γιατί το λέω αυτό???
Ας πάρουμε τα επιχειρήματά τους ένα προς ένα.
1. Πως να μην πέσει ο τζίρος τους όταν οι αυξήσεις των τιμών στα νωπά προϊόντα έχουν αγγίξει δυσθεώρητα ύψη και ας λένε οι ίδιοι το αστείο επιχείρημα πως όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών οι τιμές στα φρούτα και τα λαχανικά είναι σταθερά χαμηλές τα τελευταία τρία χρόνια (!!!!!!). Η εγώ κατοικώ σε άλλον πλανήτη ή τα συνεργεία του Συνδέσμου που διενήργησαν την έρευνα των τιμών δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους.
Και για να μην λέω αοριστολογίες να ρωτήσω το εξής :

  • Πως είναι δυνατόν την ίδια ημέρα 1 κιλό σταφύλια να κοστίζει 0,30-0,50 Ευρώ στις λαϊκές αγορές της Κορίνθου,του Λουτρακίου και του Ναυπλίου ενώ στις λαϊκές αγορές των Αθηνών τα σταφύλια να πωλούνται με ελάχιστη τιμή 2 Ευρώ????
  • Πως είναι δυνατόν άλλα φρούτα στις συγκεκριμένες επαρχιακές λαϊκές αγορές να μην ξεπερνούν το 1 Ευρώ/κιλό και στις Λαϊκές Αγορές των Αθηνών κάποια φρούτα να αγγίζουν τα 5 Ευρώ/κιλό???? (Αντε για να μην αραδιάσω συγκεκριμένα παραδείγματα, μου φαίνεται πως μας περνούν για χαζοπρωτευουσιάνους....)
Ο τζίρος των Χονδρεμπόρων θεωρώ πως έπεσε αφ΄ενός λόγω της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας που έχει πλήξει όλους τους κλάδους (γιατί ενοχλούνται εκείνοι δηλαδή ???) αλλά κυρίως λόγω των υπέρογκων τιμών στις οποίες έφτασαν τα προϊόντα οι ίδιοι. Οταν αγοράζουν το λάδι προς 1,70 Ευρώ/λίτρο από τον παραγωγό και σε μένα τον καταναλωτή φτάνει να πωλείται από το Σούπερ Μάρκετ από 4,90 Ευρώ/κιλό -6,80 εμ δεν θα ψαχτώ να βρω τι φταίει?? (Διαβάστε σχετική ανάρτηση της magicasland εδώ)
Ο Ελληνας ποτέ δεν λυπόταν να ξοδεύει χρήματα για το φαγητό και εξ αιτίας των Χονδρεμπόρων κατάντησε να αγοράζει φέτα καρπουζιού και όχι ολόκληρο καρπούζι μόνο και μόνο επειδή η τιμή του καρπουζιού (ενός κάποτε φτηνού φρούτου) σιγά σιγά εξομειώνεται με το χαβιάρι.....Οι δικές τους υπέρογκες απαιτήσεις για υψηλά ποσοστά κέρδους είναι που έδιωξαν τους ανθρώπους από την κατανάλωση. Ας μειώσουν το ποσοστό κέρδους τους, για να μειωθούν οι τιμές, και ο τζίρος τους σίγουρα θα ανέβει και πάλι (Διαφορετικά μας βλέπω να φυτεύουμε στα μπαλκόνια μας καρπουζιές.....)
2. Η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής είναι πράγματι σοβαρό πρόβλημα αλλά και πάλι αφορά όλους τους επαγγελματικούς κλάδους και όχι μόνο τους Χονδρεμπόρους. Πιθανολογώ πως με τη δημιουργία δικτύου Λιανικής οι Χονδρέμποροι δεν επιχειρούν μόνο να λύσουν το πρόβλημα ρευστότητας αφού θα εισπράττουν απευθείας από τους καταναλωτές (κυρίως μετρητά) αλλά μάλλον δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν τις παχυλές προμήθειες τις οποίες συνήθισαν να εισπράττουν εδώ και χρόνια και θέλουν να βγάλουν απ΄έξω τις προμήθειες που μοιραία εισπράττουν οι αλυσσίδες των Καταστημάτων λιανικής και να αυξήσουν οι ίδιοι το περιθώριο του κέρδους τους.
3. Αλήθεια γιατί τους ενοχλεί που οι πολίτες αλλά και τα καταστήματα λιανικής στρέφονται απευθείας στους παραγωγούς???? Δεν είναι εύλογο???? Αυτοί στο κάτω-κάτω κάνουν τον κόπο και ξοδεύουν τα λεφτουδάκια τους αυτοί δικαιούνται να πωλούν σε λογικές τιμές που όχι μόνο θα καλύπτουν το κόστος της παραγωγής αλλά θα δικαιολογείται και ο λόγος ύπαρξής τους. Σε τελική ανάλυση με τις διαμαρτυρίες των αγροτών βγήκαν στη φόρα και οι πραγματικές τιμές τις οποίες εισπράττουν από τους εμπόρους. Σκέτη εκμετάλλευση!!!
Οι δηλώσεις των χονδρεμπόρων δεν σταματούν εδώ, αναφέρουν (δια στόματος του κ. Ν.Καλογρή προέδρου του Συνδέσμου) πως σε ότι αφορά τη διαφορά τιμής από το χωράφι στο ράφι "οι παραγωγοί που πωλούν μόνοι τους τα προιόντα στις λαϊκές αγορές έχουν τις ίδιες τιμές με τους επαγγελματίες πωλητές'' . Με λίγα λόγια επειδή κάποιοι παραγωγοί εξομείωσαν τις τιμές τους με τις τιμές των χονδρεμπόρων στις λαϊκές αγορές των Αθηνών οι χονδρέμποροι θα πρέπει να πουλήσουν ακόμη πιο ακριβά τα προϊόντα, η θάπρεπε να καταγγελθούν οι συγκεκριμένοι παραγωγοί????? Τώρα σίγουρα θα μας τρελλάνουν!!!!
Εξ όσων γνωρίζω υποτίθεται πως διενεργούνται έλεγχοι στις λαϊκές αγορές. Οι ελεγκτές είναι υποχρεωμένοι :

  • να ελέγχουν τόσο τη νομιμότητα των αδειών όσων έχουν πάγκο (αλήθεια με την υπεκμίσθωση των αδειών ασχολείται κανείς????)

  • να ζητούν την επίδειξη των τιμολογίων αγοράς σε περίπτωση που έχουν υπόνοιες πως οι τιμές είναι "τσιμπημένες"

  • να κόβουν πρόστιμα και να αφαιρούν την άδεια σε όσους παρανομούν
Εμείς πάντως (μια παρέα συγγενών, φίλων και γνωστών) αποφασίσαμε μέσα στα πλαίσια του life-anti-style που υιοθετήσαμε να κάνουμε τα ακόλουθα :
1. Αγοράζουμε τα οπωροκηπευτικά μας από τις κοντινές επαρχιακές λαϊκές αγορές και όχι από τις Αθηναϊκές
Οποτε αυτό είναι εφικτό μαζευόμαστε μια παρέα και τα Σάββατα κάνουμε μια ημερήσια εκδρομή με πρώτη επίσκεψη τη λαϊκή αγορά άλλοτε της Κορίνθου, άλλοτε του Λουτρακίου και άλλοτε του Ναυπλίου (οι κοντινότερες στην Αθήνα που γίνονται ημέρα Σάββατο και τις οποίες έχουμε διαπιστώσει πως έχουν καλές τιμές και φρέσκα φρούτα). Οι τιμές των προϊόντων σας διαβεβαιώνω πως είναι πολύ φτηνότερες από τις τιμές των λαϊκών αγορών της Αθήνας. Η ανάγκη μας αυτή προέκυψε όταν παρατηρήσαμε πως σε αρκετές περιπτώσεις (τον τελευταίο καιρό) τα προϊόντα που πωλούνται στις λαϊκές της Αθήνας προέρχονται από ψυγεία με αποτέλεσμα σε λίγες ημέρες να χαλάνε. Στις επαρχιακές λαϊκές αγορές τα προϊόντα προέρχονται κυρίως από μικροπαραγωγούς, είναι φρεσκοκομμένα, νοστιμότατα και διαρκούν (έφαγα μετά από χρόνια ρόδι που μύριζε ρόδι). Εξ άλλου συνδυάζετε το τερπνόν μετά του ωφελίμου, την εκδρομή με το χρηστικό μέρος (τις αγορές σας). Εάν οι λαϊκές αγορές των Αθηνών κάποια στιγμή επαναφέρουν τις τιμές σε λογικά επίπεδα φυσικά θα αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας.
2. Αγοράζουμε προϊόντα απευθείας από παραγωγούς και όχι από μεσάζοντες
Εκτός από τις λαϊκές αγορές για να πετύχουμε καλύτερες τιμές μαζευτήκαμε μια παρέα συγγενών και φίλων και προμηθευόμαστε απευθείας από παραγωγούς το λάδι, το αλεύρι, τυριά (φέτα και γραβιέρα), αμύγδαλα, κρασί, ρακή και συνεχίζουμε να ψαχνόμαστε για άλλα προϊόντα. Οσο μεγαλύτερη ποσότητα προϊόντων παραγγέλνει κανείς τόσο καλύτερη ικανότητα διαπραγμάτευσης έχει προκειμένου να πετύχει καλύτερες τιμές. Μετά από 4 χρόνια πειραματισμών η παρέα μας άρχισε να μεγαλώνει και τα παραπάνω προϊόντα μας κοστίζουν φτηνότερα (αφού μοιραζόμαστε και τα έξοδα μεταφοράς στην Αθήνα), είναι νοστιμότερα και διαρκούν περισσότερο.
Τις δηλώσεις των Χονδρεμπόρων της Κεντρικής Λαχαναγοράς του Ρέντη τις διάβασα σε δημοσίευμα της εφμ ΚΕΡΔΟΣ .
Ο πίνακας ζωγραφικής είναι λεπτομέρεια από την "¨Λαϊκή αγορά" του Παναγιώτη Τέτση (1979)

Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2009

Life Anti Style

Αφορμή στάθηκε ένας μακροχρόνιος εφηβικός έρωτας που ολοκλήρωσε κάποτε τον κύκλο του....Από τότε οι μοναχικές εξερευνήσεις σε άλλους τόπους, ήθη και έθιμα αποτέλεσαν τον κανόνα....Η φυγή....Η εξερεύνηση.....Η αναζήτηση του νέου για να ξεχαστεί το παλιό....Ενα συναίσθημα που άλλοτε μπορεί να σε ωθήσει στην απομόνωση και άλλοτε να σε κάνει πολύ κοινωνικό.... Νομίζω πως με έκανε και τα δυό.
Το αίσθημα της φυγής μετουσιώθηκε σε διάθεση να γνωρίσει κανείς κόσμους μακρινούς, κόσμους και συνήθειες παράξενες για ένα παιδί της πόλης. Με πολλές δυσκολίες στην αρχή αφού στα πρώτα βήματά της η φυγή δεν αποτέλεσε έναν αυτοσκοπό μα ένα μέσον για να ξεφύγει το μυαλό από την προσκόλληση σε αγαπημένα μέρη και εικόνες, σε θύμησες και μνήμες. Εκτοτε αυτή η φυγή κατέληξε να γίνει ένα ιδιαίτερο πάθος, ένας τρόπος ζωής....
Οταν η ανάγκη της φυγής από την γνώριμη πραγματικότητα εξανεμίστηκε, μετουσιώθηκε σε μια περιέργεια για τη γνωριμία με το "διαφορετικό" από τον γνωστό τρόπο ζωής στην πόλη. Περιπλανήθηκε σε απόμακρα χωριά στην Ελλάδα αλλά και κάποιες εξωτικές χώρες....
Συνειδητοποίησε πως υπάρχει ένας άλλος τρόπος ζωής....ο απλός....ο "δικός"του καθενός μας....
Aφιερωμένο σε αυτόν τον "δικό μας"τρόπο ζωής είναι αυτό το blog το οποίο ξεκινά δίχως φιλοδοξίες για αυτοπροβολή ή συνωστισμούς. Πιστεύει πως όσοι το έχουν μέσα τους (οι "ταξιδιώτες του κόσμου" όπως αποκαλώ τους πολίτες-εξερευνητές) θα το ξετρυπώσουν μοναχοί τους και θα αγκαλιάσουν αυτή τη νεογέννητη γωνιά. Θα την αναγνωρίσουν ως ένα είδος τρόπου ζωής αφού το life-anti-style δεν είναι απλά μια μόδα, είναι κάτι περισσότερο.
Τι είναι όμως το life-anti-style???
Είναι το αντίθετο από το life-style. Ο όρος life-style υπονοεί τον τρόπο ζωής ενός ατόμου. Αποτελεί ένα σύνολο συμπεριφορών που γίνεται αντιληπτό τόσο σε άλλους όσο και στον εαυτό του ατόμου με σταθερές έναν συγκεκριμένο τόπο και μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή και αφορά κοινωνικές σχέσεις, τρόπους διασκέδασης, διατροφής και ένδυσης. Καμιά φορά το lifestyle δεν είναι αυθόρμητο, επιβάλλεται τεχνητά από περιβάλλοντα κοινωνικά και τεχνικά συστήματα. Ποιό είναι το αποτέλεσμα? Να μας εξαναγκάζουν όχι μόνο να υιοθετούμε άκριτα ένα συγκεκριμένο lifestyle αλλά παράλληλα να καταδικάζουμε όσους δεν επιθυμούν να το υιοθετήσουν. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί διακριτές γραμμές του στυλ "εμείς" και οι "άλλοι" .

Ο όρος Life Anti Style λοιπόν γεννήθηκε ταυτόχρονα με την ιδέα για αυτό εδώ το ιστολόγιο. Ως τρόπος ζωής της γράφουσας έχει γεννηθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Γιατί όμως life-anti-style και όχι lifestyle ???? Ισως επειδή η αποκάλυψη ενός άλλου τρόπου ζωής δεν περιορίζεται σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή μα διαμορφώνεται κατά τη διάρκεια κάποιων χρόνων, δηλαδή πρόκειται για έναν τρόπο ζωής με διάρκεια. Αυτός ο τρόπος ζωής επηρεάζεται από εικόνες και βιώματα βιωμένα από πολλούς τόπους και όχι (όπως το life style) από έναν. Μάλιστα στην πορεία δεν μένει αναλλοίωτος αφού δέχεται ζυμώσεις αναλόγως του τόπου που επισκέπτεται κανείς και επηρρεάζεται από αυτούς. Μεταλλάσσεται διαρκώς μη γνωρίζοντας συμβάσεις. Δεν υπάρχει "εμείς"και "οι άλλοι". Συχνά θα διαπιστώσει κανείς πως τα βήματα οδηγούνται σε δύσβατα μονοπάτια που διαχωρίζονται από τις ασφαλτοστρωμένες λεωφόρους.... κόντρα στις διαδρομές που ακολουθεί η μάζα. Γιατί? Οχι επειδή "έτσι πρέπει" ούτε επειδή υπάρχουν πινακίδες που να δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση απλά έπειδή άλλοτε οδηγούνται ακολουθώντας το ένστικτό μας και άλλοτε επειδή θα αφηνόμαστε να οδηγηθούμε από ανθρώπους που τυχαία βρέθηκαν στις διαδρομές μας...
Μεταξύ τους συγκαταλέγεστε και εσείς οι αναγνώστες του blog Dyosmaraki με τις σκέψεις του προβληματισμούς και τις ανησυχίες σας που αποτελέσατε την έμπνευση για να οδηγηθούν τα βήματα σε αυτό εδώ το αδελφό blog.
Γιατί όμως Life-anti-style???
Κάποτε διάβασα ένα σχόλιο γραμμένο από την Roadartist :
Γιατί απλά "έχουμε κάνει δύσκολα τα ..εύκολα.. Το να αγαπάς τη φύση, τη τέχνη, την αλήθεια, την ανεξαρτησία, την ποίηση, τις απλές στιγμές στη ζωή.. θεωρείται επαναστατικό..και ανατρεπτικό.. Μα ειναι το πιο αυτονόητο..Στις μέρες μας το να είσαι ο εαυτός σου, καταδικάζεται λες και κάνεις κάτι το επαναστατικό.. Στην πλειοψηφία ακολουθούμε "φόρμες" συμπεριφορών και κανόνες που δεν μας ταιριάζουν.. σταδιακά γινόμαστε ό,τι ΟΙ ΑΛΛΟΙ θέλουνε να είμαστε, ζούμε όπως οι άλλοι θέλουν, και δεν ακούμε καν τη φωνή της ψυχής μας.
Τα μαζικά στερεότυπα είναι η μεγαλύτερη μάστιγα της σύγχρονης εποχής...."
Πρώτη βασική αρχή λοιπόν του life-anti-style είναι η καταδίκη των μαζικών στερεοτύπων πάσης φύσεως.
Δεύτερη βασική αρχή είναι πως όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι. Παράλληλα όμως έχουν το δικαίωμα να είναι "διαφορετικοί" με την έννοια του δικαιώματος καθένας μας να έχει διαφορετική άποψη από αυτήν που έχει η μάζα σε οποιοδήποτε θέμα.
Με μία διαφορά : δεν νοείται το είμαι "διαφορετικός"μόνο και μόνο για να προκαλέσω....μόνο και μόνο για να αυτοπροβληθώ, αλλά είμαι "διαφορετικός" επειδή έχουμε τη δική μας προσωπικότητα (με τα θετικά της και τα αρνητικά της) και επιθυμούμε το καλύτερο για τον εαυτό μας σεβόμενοι τα όρια των συνανθρώπων μας.
Τρίτη βασική αρχή είναι πως είμαι ενεργός πολίτης και αντιδρώ στην απόπειρα να με ξεγελάσουν. Για παράδειγμα μας βρίσκει αντίθετους το μοιρολατρικό "τι να κάνουμε"???? Αναζητούμε τρόπους να αλλάξουμε πράγματα στην καθημερινότητά μας και αντιμετωπίζουμε προβλήματα όπως η ακρίβεια μποϋκοτάροντας είτε συγκεκριμένες εταιρείες είτε συγκεκριμένους επαγγελματίες που δεν σέβονται τον καταναλωτή. Αντίθετα επιβραβεύουμε εκείνους τους επαγγελματίες που σέβονται τους καταναλωτές και κυρίως τον εαυτό τους.
Τέταρτη βασική αρχή είναι πως προσπαθούμε να μάθουμε τρόπους ώστε να αξιοποιούμε τα τρόφιμα και το νερό με σκοπό να μειώσουμε το κόστος της ζωής μας αλλά και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας. Με ποιόν τρόπο θα το κάνουμε αυτό???? Αρκετές φορές παρατηρώντας μεθόδους που χρησιμοποιούσαν τον παλιό καλό καιρό οι άνθρωποι λόγω ανάγκης. Αλλες φορές δημιουργώντας νέους τρόπους.
Πέμπτη βασική αρχή είναι πως δεν είναι ευπρόσδεκτος εδώ όποιος διαθέτει τζιπ μεγάλου κυβισμού. Και δεν το λέω επειδή έχω ρατσιστικές απόψεις για τον συγκεκριμένο τύπο αυτοκινήτων μα επειδή καταναλώνουν πολύτιμους ενεργειακούς πόρους και επομένως η κατοχή αυτοκινήτου μεγάλου κυβισμού κατά τη γνώμη μου δείχνει τη στάση ζωής ενός ατόμου απέναντι στο σύνολο.

Βέβαια το life-anti-style δεν είναι κάτι οριστικοποιημένο, ξεκινά ως μια ιδέα η οποία δεν μπορεί να ενταχθεί σε συγκεκριμένα κλισέ αφού όπως είπαμε αντιτίθεται στην υποταγή σε στερεότυπα. Θα μετασχηματίζεται και θα εμπλουτίζεται μέσα στον χρόνο με τη δική σας συμβολή, με τις δικές σας απόψεις. Στόχος δεν είναι να δοθούν "μαγικές οδηγίες" μέσα από αυτό εδώ το blog μα να ευαισθητοποιηθούμε όλοι ανταλλάσσοντας απόψεις, εμπειρίες, γνώσεις με σκοπό την αναζήτηση ενός " άλλου" τρόπου ζωής από αυτόν που μας έχουν επιβάλλει.

Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2009

Αντί για σαμπουάν....

Σας μεταφέρω την πολύ χρήσιμη (κατά τη γνώμη μου) ανάρτηση της magicasland για έναν εναλλακτικότερο (αλλά και οικονομικότερο) τρόπο ζωής.

Οι περισσότεροι που σταματούν να χρησιμοποιούν σαμπουάν το κάνουν για να διαφυλάξουν τον εαυτό τους από τα χημικά που περιέχουν τα σαμπουάν. Δηλαδή το κάνουν για την προσωπική τους υγεία κυρίως.

Εγώ καταστρέφω την υγεία μου με χίλιους δυο άλλους τρόπους, οπότε θα ήταν αν μη τι άλλο γλαφυρό αν έλεγα πως κόβω το σαμπουάν για την υγεία μου. Πρώτα θα έπρεπε να κόψω άλλα πράγματα αν σκεφτόμουν την υγεία μου και μετά το σαμπουάν.
Σταματάω να χρησιμοποιώ σαμπουάν (αρχικά) και ξεκινώ να πειραματίζομαι με εναλλακτικούς τρόπους καθαριότητας,
ώστε να μπορώ να επαναχρησιμοποιώ το νερό όταν αυτό είναι δυνατόν, καθώς και για να μην αφήνω χημικά υπόλοιπα στο νερό όταν καταλήγει στη γη.
Υπάρχει αρκετός κόσμος που δε χρησιμοποιεί σαμπουάν. Άλλοι χρησιμοποιούν σκέτο νερό, άλλοι πράσινο σαπούνι και άλλοι μια μέθοδο που στο εξωτερικό είναι γνωστή ως
no-poo.
Προσωπικά δε νομίζω πως θα μπορούσα να χρησιμοποιώ μόνο νερό. Αυτό μπορώ να το κάνω μόνο το καλοκαίρι αν βουτάω στη θάλασσα καθημερινά. Το πράσινο σαπούνι καλώς ή κακώς δεν είναι για μένα μια και έχω πολύ μακριά μαλλιά τα οποία δε θα μπορούσα να ξεμπερδέψω μετά.
Οπότε ξεκινώ να πειραματίζομαι με βάση τη μέθοδο no-poo η οποία λειτουργεί καλά σε αρκετό κόσμο.
Η μέθοδος αυτή χωρίζεται σε δυο στάδια στο βασικό της μοτίβο
Αρχικά χρησιμοποιείς πολύ μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας (1/2 ως 2 κουταλάκια) διαλυμμένη σε νερό με την οποία κάνεις μασάζ στο κεφάλι σου (στις ρίζες των μαλλιών σου) όπου συγκεντρώνονται τα έλαια και κυρίως στο επάνω τμήμα του κεφαλιού.
Στη συνέχεια διαλύεις 1-2 κουταλιές μηλόξιδο ή εναλλακτικά λευκό ξύδι σε ένα φλυτζάνι νερό και με αυτό πλένεις τα υπόλοιπα μαλλιά σου. (Εδώ πρέπει να προσθέσω πως το ξύδι είναι γνωστό πως διαλύει τα λίπη καθώς και ότι το χρησιμοποιούσαν παλιότερα στην Ελλάδα στα πιτσιρίκια που είχαν ψείρες.)
Φυσικά στο τέλος ξεπλένεις το κεφάλι σου με νερό ή αν προτιμάς το ξεπλένεις μετά από κάθε στάδιο.
Η πρώτη δοκιμή που έκανα εγώ ήταν κάπως διαφορετική μια και δεν είχα ξύδι. Αρχικά χρησιμοποίησα τη μαγειρική σόδα διαλυμμένη σε λίγο νερό για τις ρίζες των μαλλιών μου και στη συνέχεια έλουσα τα υπόλοιπα μαλλιά μου με δυο φλυτζάνια ζεστό τσάι που έφτιαξα (τσάι του βουνού)
Κάπου εδώ πρέπει να αναφέρω πως τα μαλλιά μου είναι πολύ μακριά, ίσια και με λεπτή τρίχα και θα τα χαρακτήριζα ως ξηρά. Αυτό το αναφέρω γιατί κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός οπότε ίσως να χρειάζεται διαφορετικός πειραματισμός (λιγότερη περισσότερη σοδα κλπ).
Παρόλο που στη μέθοδο no-poo αναφέρουν πως είναι πιθανόν να υπάρξει μια κάπως προβληματική περίοδος προσαρμογής (1-2 βδομάδες) για τον οργανισμό σε σχέση με την παραγωγή ελαίων εγώ δεν είχα τέτοιο θέμα (ή τουλάχιστον δεν έχω προς το παρόν).
Αρχικά το πρώτο πράγμα που παρατήρησα δεν είχε σχέση με τα μαλλιά μου αλλά με το πρόσωπο μου. Εδώ και πολλά χρόνια κατά τους χειμερινούς μήνες έχω σοβαρό πρόβλημα ξηροδερμίας στο πρόσωπο μου -και κυρίως στο μέτωπο μου - κάθε φορά που λούζομαι. Συνήθως το νιώθω να τραβάει ενώ μερικές φορές φτάνει σε σημεία που πονάει. Οπότε αναγκαστικά χρησιμοποιώ κάποια κρέμα για να ηρεμήσω. Αυτή τη φορά όμως, το δέρμα μου ήταν μια χαρά. Ούτε τραβούσε, ούτε πονούσε, ούτε άλλαζα δέρμα σα φίδι, ούτε τίποτα. Αντιθέτως το ένιωθα πολύ καλύτερα από πριν.
Στη συνέχεια απόρησα με το πόσο εύκολα και γρήγορα ξεμπέρδεψα τα μαλλιά μου. Ο μόνος τρόπος για να τα ξεμπερδέψω τόσο γρήγορα στο παρελθόν θα ήταν να χρησιμοποιήσω τεράστια ποσότητα μαλακτικής κατά το λούσιμο.
Όσο ήταν βρεγμένα τα μαλλιά μου γυάλιζαν και αν περνούσα το δάχτυλο μου από πάνω τους κυριολεκτικά “έτριζαν” όπως τρίζουν τα πιάτα στις διαφημίσεις γνωστών απορρυπαντικών πιάτων.
Όταν στέγνωσαν ήταν μια χαρά και συνεχίζουν να είναι μια χαρά και σήμερα που είναι η δεύτερη μέρα.
Αυτά σχετικά με το πρώτο πείραμα που θεωρώ πως ήταν πετυχημένο. Το επόμενο διάστημα θα πειραματιστώ με το μηλόξιδο αλλά και με διάφορα αρωματικά φυτά όπως το δενδρολίβανο για παράδειγμα που είναι καλό για τα σκουρόχρωμα μαλλιά. Πιθανότατα να καταλήξω σε 3-4 διαφορετικές συνταγές και να τις χρησιμοποιώ εναλλάξ. Θα δούμε…


------------
Εγώ πάντως θα πειραματιστώ με τις προτάσεις της. Εσείς????

ShareThis