Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Life Anti Style

Αφορμή στάθηκε ένας μακροχρόνιος εφηβικός έρωτας που ολοκλήρωσε κάποτε τον κύκλο του....Από τότε οι μοναχικές εξερευνήσεις σε άλλους τόπους, ήθη και έθιμα αποτέλεσαν τον κανόνα....Η φυγή....Η εξερεύνηση.....Η αναζήτηση του νέου για να ξεχαστεί το παλιό....Ενα συναίσθημα που άλλοτε μπορεί να σε ωθήσει στην απομόνωση και άλλοτε να σε κάνει πολύ κοινωνικό.... Νομίζω πως με έκανε και τα δυό.
Το αίσθημα της φυγής μετουσιώθηκε σε διάθεση να γνωρίσει κανείς κόσμους μακρινούς, κόσμους και συνήθειες παράξενες για ένα παιδί της πόλης. Με πολλές δυσκολίες στην αρχή αφού στα πρώτα βήματά της η φυγή δεν αποτέλεσε έναν αυτοσκοπό μα ένα μέσον για να ξεφύγει το μυαλό από την προσκόλληση σε αγαπημένα μέρη και εικόνες, σε θύμησες και μνήμες. Εκτοτε αυτή η φυγή κατέληξε να γίνει ένα ιδιαίτερο πάθος, ένας τρόπος ζωής....
Οταν η ανάγκη της φυγής από την γνώριμη πραγματικότητα εξανεμίστηκε, μετουσιώθηκε σε μια περιέργεια για τη γνωριμία με το "διαφορετικό" από τον γνωστό τρόπο ζωής στην πόλη. Περιπλανήθηκε σε απόμακρα χωριά στην Ελλάδα αλλά και κάποιες εξωτικές χώρες....
Συνειδητοποίησε πως υπάρχει ένας άλλος τρόπος ζωής....ο απλός....ο "δικός"του καθενός μας....
Aφιερωμένο σε αυτόν τον "δικό μας"τρόπο ζωής είναι αυτό το blog το οποίο ξεκινά δίχως φιλοδοξίες για αυτοπροβολή ή συνωστισμούς. Πιστεύει πως όσοι το έχουν μέσα τους (οι "ταξιδιώτες του κόσμου" όπως αποκαλώ τους πολίτες-εξερευνητές) θα το ξετρυπώσουν μοναχοί τους και θα αγκαλιάσουν αυτή τη νεογέννητη γωνιά. Θα την αναγνωρίσουν ως ένα είδος τρόπου ζωής αφού το life-anti-style δεν είναι απλά μια μόδα, είναι κάτι περισσότερο.
Τι είναι όμως το life-anti-style???
Είναι το αντίθετο από το life-style. Ο όρος life-style υπονοεί τον τρόπο ζωής ενός ατόμου. Αποτελεί ένα σύνολο συμπεριφορών που γίνεται αντιληπτό τόσο σε άλλους όσο και στον εαυτό του ατόμου με σταθερές έναν συγκεκριμένο τόπο και μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή και αφορά κοινωνικές σχέσεις, τρόπους διασκέδασης, διατροφής και ένδυσης. Καμιά φορά το lifestyle δεν είναι αυθόρμητο, επιβάλλεται τεχνητά από περιβάλλοντα κοινωνικά και τεχνικά συστήματα. Ποιό είναι το αποτέλεσμα? Να μας εξαναγκάζουν όχι μόνο να υιοθετούμε άκριτα ένα συγκεκριμένο lifestyle αλλά παράλληλα να καταδικάζουμε όσους δεν επιθυμούν να το υιοθετήσουν. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί διακριτές γραμμές του στυλ "εμείς" και οι "άλλοι" .

Ο όρος Life Anti Style λοιπόν γεννήθηκε ταυτόχρονα με την ιδέα για αυτό εδώ το ιστολόγιο. Ως τρόπος ζωής της γράφουσας έχει γεννηθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Γιατί όμως life-anti-style και όχι lifestyle ???? Ισως επειδή η αποκάλυψη ενός άλλου τρόπου ζωής δεν περιορίζεται σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή μα διαμορφώνεται κατά τη διάρκεια κάποιων χρόνων, δηλαδή πρόκειται για έναν τρόπο ζωής με διάρκεια. Αυτός ο τρόπος ζωής επηρεάζεται από εικόνες και βιώματα βιωμένα από πολλούς τόπους και όχι (όπως το life style) από έναν. Μάλιστα στην πορεία δεν μένει αναλλοίωτος αφού δέχεται ζυμώσεις αναλόγως του τόπου που επισκέπτεται κανείς και επηρρεάζεται από αυτούς. Μεταλλάσσεται διαρκώς μη γνωρίζοντας συμβάσεις. Δεν υπάρχει "εμείς"και "οι άλλοι". Συχνά θα διαπιστώσει κανείς πως τα βήματα οδηγούνται σε δύσβατα μονοπάτια που διαχωρίζονται από τις ασφαλτοστρωμένες λεωφόρους.... κόντρα στις διαδρομές που ακολουθεί η μάζα. Γιατί? Οχι επειδή "έτσι πρέπει" ούτε επειδή υπάρχουν πινακίδες που να δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση απλά έπειδή άλλοτε οδηγούνται ακολουθώντας το ένστικτό μας και άλλοτε επειδή θα αφηνόμαστε να οδηγηθούμε από ανθρώπους που τυχαία βρέθηκαν στις διαδρομές μας...
Μεταξύ τους συγκαταλέγεστε και εσείς οι αναγνώστες του blog Dyosmaraki με τις σκέψεις του προβληματισμούς και τις ανησυχίες σας που αποτελέσατε την έμπνευση για να οδηγηθούν τα βήματα σε αυτό εδώ το αδελφό blog.
Γιατί όμως Life-anti-style???
Κάποτε διάβασα ένα σχόλιο γραμμένο από την Roadartist :
Γιατί απλά "έχουμε κάνει δύσκολα τα ..εύκολα.. Το να αγαπάς τη φύση, τη τέχνη, την αλήθεια, την ανεξαρτησία, την ποίηση, τις απλές στιγμές στη ζωή.. θεωρείται επαναστατικό..και ανατρεπτικό.. Μα ειναι το πιο αυτονόητο..Στις μέρες μας το να είσαι ο εαυτός σου, καταδικάζεται λες και κάνεις κάτι το επαναστατικό.. Στην πλειοψηφία ακολουθούμε "φόρμες" συμπεριφορών και κανόνες που δεν μας ταιριάζουν.. σταδιακά γινόμαστε ό,τι ΟΙ ΑΛΛΟΙ θέλουνε να είμαστε, ζούμε όπως οι άλλοι θέλουν, και δεν ακούμε καν τη φωνή της ψυχής μας.
Τα μαζικά στερεότυπα είναι η μεγαλύτερη μάστιγα της σύγχρονης εποχής...."
Πρώτη βασική αρχή λοιπόν του life-anti-style είναι η καταδίκη των μαζικών στερεοτύπων πάσης φύσεως.
Δεύτερη βασική αρχή είναι πως όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι. Παράλληλα όμως έχουν το δικαίωμα να είναι "διαφορετικοί" με την έννοια του δικαιώματος καθένας μας να έχει διαφορετική άποψη από αυτήν που έχει η μάζα σε οποιοδήποτε θέμα.
Με μία διαφορά : δεν νοείται το είμαι "διαφορετικός"μόνο και μόνο για να προκαλέσω....μόνο και μόνο για να αυτοπροβληθώ, αλλά είμαι "διαφορετικός" επειδή έχουμε τη δική μας προσωπικότητα (με τα θετικά της και τα αρνητικά της) και επιθυμούμε το καλύτερο για τον εαυτό μας σεβόμενοι τα όρια των συνανθρώπων μας.
Τρίτη βασική αρχή είναι πως είμαι ενεργός πολίτης και αντιδρώ στην απόπειρα να με ξεγελάσουν. Για παράδειγμα μας βρίσκει αντίθετους το μοιρολατρικό "τι να κάνουμε"???? Αναζητούμε τρόπους να αλλάξουμε πράγματα στην καθημερινότητά μας και αντιμετωπίζουμε προβλήματα όπως η ακρίβεια μποϋκοτάροντας είτε συγκεκριμένες εταιρείες είτε συγκεκριμένους επαγγελματίες που δεν σέβονται τον καταναλωτή. Αντίθετα επιβραβεύουμε εκείνους τους επαγγελματίες που σέβονται τους καταναλωτές και κυρίως τον εαυτό τους.
Τέταρτη βασική αρχή είναι πως προσπαθούμε να μάθουμε τρόπους ώστε να αξιοποιούμε τα τρόφιμα και το νερό με σκοπό να μειώσουμε το κόστος της ζωής μας αλλά και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας. Με ποιόν τρόπο θα το κάνουμε αυτό???? Αρκετές φορές παρατηρώντας μεθόδους που χρησιμοποιούσαν τον παλιό καλό καιρό οι άνθρωποι λόγω ανάγκης. Αλλες φορές δημιουργώντας νέους τρόπους.
Πέμπτη βασική αρχή είναι πως δεν είναι ευπρόσδεκτος εδώ όποιος διαθέτει τζιπ μεγάλου κυβισμού. Και δεν το λέω επειδή έχω ρατσιστικές απόψεις για τον συγκεκριμένο τύπο αυτοκινήτων μα επειδή καταναλώνουν πολύτιμους ενεργειακούς πόρους και επομένως η κατοχή αυτοκινήτου μεγάλου κυβισμού κατά τη γνώμη μου δείχνει τη στάση ζωής ενός ατόμου απέναντι στο σύνολο.

Βέβαια το life-anti-style δεν είναι κάτι οριστικοποιημένο, ξεκινά ως μια ιδέα η οποία δεν μπορεί να ενταχθεί σε συγκεκριμένα κλισέ αφού όπως είπαμε αντιτίθεται στην υποταγή σε στερεότυπα. Θα μετασχηματίζεται και θα εμπλουτίζεται μέσα στον χρόνο με τη δική σας συμβολή, με τις δικές σας απόψεις. Στόχος δεν είναι να δοθούν "μαγικές οδηγίες" μέσα από αυτό εδώ το blog μα να ευαισθητοποιηθούμε όλοι ανταλλάσσοντας απόψεις, εμπειρίες, γνώσεις με σκοπό την αναζήτηση ενός " άλλου" τρόπου ζωής από αυτόν που μας έχουν επιβάλλει.

14 σχόλια:

Roadartist είπε...

Dyosmaraki με συγκίνησες πραγματικά.. Συγκράτησες ένα σχόλιο μου..και το ενσωμάτωσες στο ποστ σου..Και μάλιστα μερικές λέξεις που περικλείουν όλη την αλήθεια μου.. Σε ευχαριστώ για αυτή τη τιμή.. Πραγματικά.. Όσο για το νέο σου blog, το περνάω σε link αμέσως!! Μου θύμισες ένα σύνθημα που υπάρχει στους δρόμους της Αθήνας... που με εκφράζει και το πιστεύω απόλυτα..
"To lifestyle είναι μαγικό.. Από μηδενικό σε κάνει νούμερο"..
Καλημερούδια σου φίλη μου :)

VAD είπε...

Kαλά,μυστικό το κρατούσες το μπλογκάκι και δεν τόξερα;:)

venceremos είπε...

καλορίζικο, καλορίζικο..
πολυ μου αρέσει η φιλοσοφία σου και υπογράφω.
εχω ένα souzouki του 1999 1400 κυβικά , με δέχεστε???
φιλιά καρυστινά

dyosmaraki είπε...

Καλή μου καλλιτέχνιδα,
Είναι τα λόγια σου συγκινητικά και άγγιξαν τη καρδιά μου. Εκείνο το σχόλιο ήταν λες και διάβαζες τις σκέψεις μου. Εκρυβαν τόσες αλήθεις μέσα τους. Σε ευχαριστώ για το Link.

dyosmaraki είπε...

@Vad

Χα χα χα
το κρατούσα μυστικό αφού δεν είχε βάλει τα καλά του ακόμη...
(πάντως τελειωμένο δεν είναι ακόμη)

dyosmaraki είπε...

@venceremos

Ευχαριστούμε, ευχαριστούμε...

Και βέβαια σας δεχόμαστε.

Μόνο στα τζιπ δεν επιτρέπεται η είσοδος...

Καλό βράδυ καρυστινα μου

αντωνης είπε...

Δεν θα πω καλοριζικο, γιατι δεν ανακαλυψα αυτο το blog τωρα.

Παω να πουλησω το τζιπ και ξαναρχομαι...

(το κερασμα δεν το εχω ξεχασει, το χρωσταω)

:)))

leondokardos είπε...

Ειμαι μέσα! Αυτό με εκφράζει! Συμφωνώ σε όλα, με όλες τις αρχές που έθεσες.
Προχωράμε.

dinos είπε...

dyosmaraki
καλοριζικα σου ευχομαι
μεσα απ την καρδια μου
και ευχομε να σε θωρου παντοτεινα
με θαυμασμο,τα μαδια τα δικα μου
στο ταρσανα εσκαρωσες
νεο ε μπλοκ και παλι
και ταξιδακι ξεκινας φιλη μας μεαλη
ωρα καλη στην στρατα σου
αερα στα πανια σου.
εγω οποτε μπορω και
απο δω μεσα θα περνω για να σε βασανιζω .(ΚΑΛΑ ΤΑΞΕΙΔΙΑ)

dyosmaraki είπε...

@αντώνης

Χα χα χα! Να το πουλήσεις το τζιπ. Ισως θα ήταν πιο πρακτικό για την περίπτωσή σου προτείνω ένα station wagon....Διαθέτει καλύτερους χώρους για μπιμπερά, αποστειρωτήρες και pumpers...

Οσο για το κέρασμα, κάτσε να 40ντίσει ο μπέμπης και μετά είναι καλοδεχούμενο. Να προσαρμοστείτε και εσείς, εδώ είμαστε δεν χανόμαστε....

dyosmaraki είπε...

@leondokardos

Φταίει και η δική σου η ανάρτηση βλέπεις που με προβλημάτισε...

Πάμε μπροστά λοιπόν κοιτάζουμε προς το αύριο χωρίς να ξεχνάμε το χθες....

Welcome to the club leondokardos

issallos είπε...

@diosmaraki....anti life style
.....καλα τα λες και συμφωνω....
το θεμα ειναι ομως....οτι πολλοι θα συμφωνισουν....ολοι σχεδον...
αλλα ας μην γελιωμαστε...κανενας δεν χαλαει την 'βολη' του επειδη ενα μπλογκ και καμια 50-αρια ανενταχτοι δεν γουσταρουν τα του συστηματος...και δηλωνουμε απ εξω..ή ... anti life style που λες και συ.....μια ζωη στην απ εξω ημουν ειμαι και θα ειμαι....
αλλα δεν ειδα κανεναν να με ακολουθει....μονο να με δειχνουν ξερανε, ακομα και οι 'φιλοι΄πολλες φορες κολλωσαν ...και τελικα πηγαν με το ρευμα.....
ειμαι 43 αλλα την εχω βγαλει καθαρη με τις επιλογες μου....ετυχε...
θελει πολυ ψυχη και γερο στομαχι....το anti life style

εκτιμω και υποστηριζω το μπλογκ σου... αλλα για να αλλαξει σουλουπι και συνηθιες ο Ελληναρας....πρεπει να αλλαξουν πολλα....και οχι μονο οι μπαλκονοκηποι.....

αλλα και παλι ...καλα κανεις και τα λες....αφου απ οτι βλεπω ...τα πιστευεις...και αυτο το εκτιμω...
θελω να σου ευχηθω δυναμη γιατι
θα τους ενοχλησεις..... και θα πικραθεις....( μαλλον ξερεις τι λεω)...
καλη αρχη με τιμη
...Ισσαλλος....!!!

dyosmaraki είπε...

@The lonely skipper

Καλό μου κασιωτοκουσέλι,
σε ευχαριστώ για τις πολύτιμες ευχές σου μα περισσότερο επειδή τις καταθέτεις με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο τον δικό σου, τις μαντινάδες.
Θησαυρός πολύτιμος τα λόγια σου στον νέο αυτόν χώρο...
Να είσαι πάντα καλά

dyosmaraki είπε...

@issalos

"Θέλει πολλή ψυχή και γερό στομάχι"
Εκτιμώ αφάνταστα τα ειλικρινή σου λόγια καλέ μου issale.
Εχεις δίκιο, δεν είναι πολλοί αυτοί που επιθυμούν να αλλάξουν τις συνήθειές τους. Υπερβολικά πολλοί είμαστε αυτοί που γκρινιάζουμε για τα δεινά της καθημερινότητάς μας. Λιγοστοί είναι όμως αυτοί που προτίθενται να "αλλάξουν"όχι το σύστημα, όχι καταστάσεις άπιαστες μα τη δική τους, την καταδική τους καθημερινότητα.
Εγώ την άλλαξα, στο βαθμό που περνάει από το χέρι μου. Αυτές τις εμπειρίες θα ήθελα να μοιραστώ. Αν έστω 50 άτομα δοκιμάσουν να αλλάξουν την δική τους καθημερινότητα εξ αιτίας μίας σκέψης, μιας πρότασης, ενός διαλόγου, θα είναι πολύ σημαντικό.
Αν πάλι δεν θελήσουν, δεν πειράζει, καλή καρδιά, θα λένε κάποιοι...."να! άλλη μια δηλώνει απ΄έξω!!!"
Με τις σκέψεις σου πάντως μου έδωσες ιδέα για μια νέα ανάρτηση...

ShareThis