Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Χρήσιμες διευθύνσεις : Μικροθελήματα, μικροδουλειές και μικροπληρωμές

«Μικροθελήματα», «μικροδουλειές», μικροεργασία αντιστοίχως, «μικροδιαφήμιση» και φυσικά... μικροαμοιβές ανθούν μέσα στην κρίση. Ενα χρόνο πριν, δεν αριθμούσαν πανελλαδικά περισσότερες από δέκα οι εταιρείες που ασχολούνταν με «θελήματα και αγγαρείες» κάθε είδους. Σήμερα όμως δεν πρέπει να υπάρχει περιοχή της Αττικής ή ελληνική πόλη χωρίς τη δική της. 

Deliver IT στη Ραφήνα (και αλλού), 
City delivery στο Ηράκλειο Κρήτης, 

ενώ η Αττική έχει περισσότερες από δέκα. 
«Να πάμε βόλτα τα σκυλιά, να στηθούμε στην ουρά για μια συνταγογράφηση, να πληρώσουμε λογαριασμούς ή την εφορία, να πάμε το μηχανάκι ή το αυτοκίνητο για service, τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ...» ο κατάλογος του 40χρονου κ. Π. Σπανούδη, της εταιρείας «Θελήματα» στον Πειραιά, δεν έχει τέλος.
«Μέχρι το 2011 δούλευα σε κατασκευαστικές εταιρείες, σε ασφαλιστικές και γέλαγα όταν μου ζητούσαν οι ηλικιωμένοι της οικογένειας να τους κάνω τα θελήματα». Οταν όμως έμεινε άνεργος, σκέφτηκε να δει πολύ στα σοβαρά την υπόθεση και δεν έχασε. Δραστηριοποιείται με επιτυχία στην πόλη του Πειραιά, χρεώνοντας τρία ευρώ για οτιδήποτε δεν απαιτεί πολύ χρόνο ή δεν έχει αυξημένη ευθύνη. «Από τα ψώνια του σούπερ μάρκετ, μέχρι τσιγάρα, λογαριασμούς και φάρμακα. Ενας παππούς μας ζήτησε να αγοράσουμε δώρο για το εγγονάκι του γιατί δεν προλάβαινε. Απ’ την άλλη αρνούμαστε να πάμε ή να φέρουμε παιδιά στο σχολείο. Ολες οι εργασίες κοστίζουν από τρία ευρώ, εκτός από όσες σχετίζονται με το Δημόσιο που ξεκινούν από έξι».
Και στα νότια προάστια
Την ίδια ακριβώς εικόνα μεταφέρει και ο κ. Α. Μαζαράκης, της εταιρείας  
(όλες οι σχετικές εταιρείες έχουν περίπου το ίδιο όνομα), που δραστηριοποιείται στα νότια προάστια. Ο ίδιος δουλεύει περισσότερο με εταιρείες και χρεώνει τις υπηρεσίες του από 5 ευρώ. «Ο όγκος της δουλειάς δεν είναι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη, όπως οι ηλικιωμένοι ή οι ανήμποροι, αλλά οι μικρές επιχειρήσεις που δεν μπορούν πια να πληρώσουν για προσωπικό» εξηγεί ο ίδιος. «Μαγαζάκια που είχαν ένα ή δυο υπαλλήλους και τώρα έμειναν οι ιδιοκτήτες τους να τα δουλεύουν, βρίσκουν λύση σε ένα λειτουργικό πρόβλημα». Ενας μετασχηματισμός στη λειτουργία της αγοράς στην πράξη. Για τις μικρές επιχειρήσεις που έχασαν τους υπαλλήλους των εξωτερικών εργασιών, τα «Θελήματα» είναι λύση γιατί μειώνουν το κόστος, αφού οι υπηρεσίες ξεκινούν από τα 250 ευρώ τον μήνα.
Τι επηρεάζει τη δραστηριότητα του κ. Μαζαράκη; Η εξοντωτική φορολογία και -κυρίως- η αύξηση στην τιμή των καυσίμων. Και ο ίδιος, βεβαίως, έχει κάνει ουκ ολίγα παράξενα: «Φαγητό στο παιδί στο σχολείο, τα κλειδιά που ξέχασε ο σύζυγος και ραβασάκι στο παρμπρίζ ερωμένης» λέει γελώντας. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εταιρείες αυτές απασχολούν από τρία έως έξι άτομα, με καθεστώς τόσο ασφαλισμένης, όσο και ευέλικτης εργασίας.Μικρο-εργασία για μικρο-αμοιβή, με μεροκάματα που δεν ξεπερνούν τα πέντε ευρώ την ώρα, όμως το εντυπωσιακό είναι ότι με αυτό το μοντέλο επεκτείνονται. Ακρογωνιαίος λίθος της δουλειάς των παιδιών για τα θελήματα, οι σχέσεις εμπιστοσύνης με τη γειτονιά και την κοινότητα.
«Βγάζουμε φυλλάδια, κάναμε σελίδα στο facebook και ιστοσελίδα, όμως οι πελάτες μας αυξάνονται μέσω των συστάσεων των ήδη υπαρχόντων πελατών μας. Φτιάχνουμε σχέσεις μαζί τους».
Κατά τον κ. Σπανούδη, ο λόγος για τον οποίο αναπτύσσεται η δραστηριότητα και προστίθενται πελάτες είναι καταρχήν γιατί συμφέρει και έπειτα επειδή καλύπτει μια πραγματική ανάγκη. «Τρία ευρώ κάνει το λεωφορείο να πας και να έρθεις στην εφορία. Γι’ αυτά τα χρήματα πάμε εμείς πιο γρήγορα και εσύ κερδίζεις πολύτιμο χρόνο».
Τα περιστατικά που αφηγείται ο ίδιος δείχνουν τη σημασία της σχέσης εμπιστοσύνης. Ενδεικτικά: «Πήγε ένας δικός μας τα ψώνια σε έναν ηλικιωμένο και τον κράτησε με το ζόρι να τον ταΐσει για να του πει τα νέα του»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis