Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2010

Εκτροφείς σαλιγκαριών....(Νέο επάγγελμα)

Φωτό www.floraattica.blogspot.com
Μιλάει εννέα ξένες γλώσσες, κάνει διδακτορικό στη συγκριτική λογοτεχνία, είναι η πρώτη Ελληνίδα που δίδαξε ελληνικά στη Σμύρνη μετά το 1922 και αποτελεί τον ιθύνοντα νου στην ταχέως επεκτεινόμενη αγορά του σαλιγκαριού στη χώρα μας! Πρόκειται για την κυρία Μαρία Βλάχου, πολυσχιδή προσωπικότητα, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους επίδοξους εκτροφείς σαλιγκαριών της χώρας καθώς μαζί με την αδελφή της Παναγιώτα Βλάχου ευθύνεται ουσιαστικά για την ανάπτυξη τού πολλά υποσχόμενου κλάδου. Με επιχειρησιακή βάση την οικογενειακή επιχείρηση στην Κορινθία, η γεννημένη το 1980 επιχειρηματίας ενεπλάκη με τα σαλιγκάρια έπειτα από μαραθώνιο σπουδών. Σπούδασε Αγγλική και Γερμανική Φιλολογία στην Ιταλία, έκανε μεταπτυχιακό στη διδασκαλία των πορτογαλικών στη Λισαβόνα, όπου και άρχισε διδακτορικό με θέμα τη συγκριτική λογοτεχνία. Στη συνέχεια εκλήθη από το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης όπου δίδαξε αρχικά ιταλική φιλολογία και έπειτα ελληνικά στο νεοπαγές Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Η εμπλοκή της με την πολλά υποσχόμενη παραγωγή των σαλιγκαριών προέκυψε τυχαία. «Είχα μετακομίσει στις Βρυξέλλες,όπου εργαζόμουν ως μεταφράστρια στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Βρισκόμουν στην Ελβετία όταν δοκίμασα πρώτη φορά σαλιγκάρια. Τη στιγμή που έτρωγαμίλησα με την αδελφή μου στο τηλέφωνο και της είπα:“Τρώω μια μερίδα σαλιγκάρια που κάνει 37 ευρώ!”. “Τι ωραία ιδέα” μου απάντησε. “Εχουμε εκατοντάδες σαλιγκάρια έξω από την κήπο μας. Μήπως να ασχοληθούμε και εμείς;”» διηγείται η κυρία Βλάχου.

Η αδελφή της, πολύγλωσση και με σπουδές στην Ιταλία και εκείνη, άρχισε να ερευνά το ζήτημα και κατέληξε στη Βόρεια Ιταλία όπου ανακάλυψε το Διεθνές Ινστιτούτο Εκτροφής Σαλιγκαριών. Εκεί ασχολήθηκε με την πρακτική και σεμινάρια, ενώ έλαβε την τεχνογνωσία για τη μεταφορά του εγχειρήματος στην Ελλάδα.

«Η αδελφή μου ξεκίνησε με τρία στρέμματα και μετά η επιχείρηση επεκτάθηκε.Αρχισε να την καλεί πολύς κόσμος για να ενημερωθεί και να τη ρωτά αν αξίζει τον κόπο για να ασχοληθεί. Σκεφτήκαμε να το δούμε επιχειρηματικά και πήραμε την αντιπροσωπεία του Διεθνούς ΙνστιτούτουΕκτροφής Σαλιγκαριών για όλη την Ελλάδα» σημειώνει. «Είδαμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα κορεσμού.Ο κλάδος έχει τεράστιο μέλλον καθώς η υπάρχουσα παγκόσμια παραγωγή καλύπτει μόλις το 10% των αναγκών!» υπογραμμίζει η κυρία Βλάχου. Ετσι, πολλοί αγρότες άρχισαν να αντικαθιστούν τις παραδοσιακές καλλιέργειές τους με την εκτροφή σαλιγκαριών, διότι η τιμή είναι σταθερά ανοδική. Εφέτος η χονδρική κυμαίνεται σε 3,75 ευρώ ανά κιλό, όταν πέρυσι ήταν 3,70 και πρόπερσι 3,50 ευρώ. «Πάρα πολλοί Αθηναίοι ενδιαφέρονται για την εκτροφή, την οποία αντιμετωπίζουν και ως εναλλακτική πρόταση αποκέντρωσης. Κάποιοι αγόρασαν χωράφια και έβαλαν μπροστά,το εγχείρημα όμως δεν είναι όσο εύκολο ακούγεται. Πρέπει να εκπληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις» εξηγεί η επιχειρηματίας.

Η επιχείρηση της οικογένειας Βλάχου επεκτείνεται στη συμβουλευτική και στην παροχή τεχνογνωσίας σε επίδοξους παραγωγούς. «Αξιολογούμε επενδυτικά σχέδια, ελέγχουμε αν η μονάδα είναι βιώσιμη, ασκούμε τακτικούς έλεγχους και παρέχουμε τεχνογνωσία και ενημερωτικό υλικό.Επίσης,λειτουργούμε πρόγραμμα εθελοντισμού και πρακτικής άσκησης για τους υποψήφιους εκτροφείς» υπογραμμίζει η επιχειρηματίας. «Το άλλο που κάνουμε είναι η συμβολαιακή καλλιέργεια». Μέχρι στιγμής έχουν περάσει από τα γραφεία τους περί τα 5.500 άτομα, τα, δε, εκτροφεία αριθμούν τα 78 σε ολόκληρη τη χώρα.

«Τα πρώτα έσοδα των εκτροφέων παρουσιάζονται έπειτα από 18-20 μήνες και ύστερα καθίστανται ετήσια. Το σαλιγκάρι διαβιοί στο εκτροφείο έναν χρόνο και,όταν πωλείται , βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Στα παλιά χρόνια αποτελούσε την τροφή του φτωχού.Τώρα,όμως, θεωρείται γκουρμέ. Στη χώρα μας κυρίως πωλείται από τα εκτροφεία σε καζίνα, ξενοδοχεία και κρητικά εστιατόρια» υπογραμμίζει η κυρία Βλάχου. Το σαλιγκάρι πωλείται φρέσκο, κατεψυγμένο ή και κονσέρβα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής διατίθεται στις φαρμακοβιομηχανίες και στις εταιρείες καλλυντικών.

Το σαλιγκάρι και η καλλιέργειά του
Η κυρία Μαρία Βλάχου
4.000 είδη
Περίπου 4.000 είδη σαλιγκαριών υπάρχουν, όμως αυτό που παράγεται κυρίως σήμερα και αποτελεί τη νέα κατεύθυνση στη σαλιγκαροτροφία είναι το είδος Ηelix Αspersa Μoller. Είναι από αυτά που συναντάμε πιο συχνά στη μεσογειακή λεκάνη και είναι άκρως κατάλληλο και ανθεκτικό σε συνθήκες εκτροφείου. Δεν προσβάλλεται από ασθένειες, έχει μόνο φυσικούς εχθρούς: ορισμένα είδη εντόμων, τα ποντίκια και τα πουλιά. Ως είδος σαλιγκαριού έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση παγκοσμίως και προσφέρεται για αγροτική αλλά και για βιομηχανική εκμετάλλευση. Στην πλήρη ωρίμανσή του, έτοιμο για συλλογή, ζυγίζει 10-12 γραμμάρια. Γεννά 120 αβγά ετησίως. Το παράγουν πάνω από το 80% των εκτροφέων σαλιγκαριών πανευρωπαϊκά.

 

Η εκτροφή
* Χωράφια τουλάχιστον πέντε στρεμμάτων. * Φρεζάρισμα, αντιμετώπιση ζιζανίων, μυοκτονία. * Καλή περίφραξη με πυκνό μεταλλικό πλέγμα από κάρβουνο. * Αφθονο, καθαρό, ψέκασμα της εγκατάστασης με σταγόνες νερού. * Σκιερό μέρος, αλλιώς τοποθέτηση διχτυού σκίασης απαραιτήτως. Το κόστος
* Ενα εκτροφείο 5 στρεμμάτων μπορεί να ξεκινήσει να λειτουργεί πλήρως με δαπάνη 14.500 ευρώ (+ΦΠΑ) για πρώτες ύλες, σαλιγκάρια, πλέγματα προστασίας κτλ.

Η συγκομιδή
* Ενα στρέμμα μπορεί να αποφέρει 1.000-1.500 κιλά σαλιγκάρια τον χρόνο.

Του Αχ. Χεκίμογλου
Πηγή Το Βήμα
29.7.2010

Τρίτη, 27 Ιουλίου 2010

Χρήσιμα ταξιδιωτικά sites

Μια και διανύουμε μια περίοδο που το μυαλό των περισσότερων ως γνωστόν ταξιδεύει σε τόπους "μαγικούς ονειρεμένους", εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε προκειμένου να οργανώσετε το ταξίδι σας μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες στα παρακάτω sites:

www.bing.com/travel
www.cruisecritic.com 
www.dohop.com
www.expedia.com
www.flipkey.com
www.fodors.com
www.igougo.com
www.homeaway.com
www.hopstop.com
www.Kayak.com
www.lonelytravel.com
www.Mobissimo.com
www.orbitz.com
www.oyster.com
www.priceline.com
www.raveable.com
www.splendia.com
www.tablethotels.com
www.tripadvisor.com
www.vrbo.com
www.wegolo.com
www.whichbudget.com
www.zuji.com

Για "Εργαλεία" ταξιδιού (για να δημιουργήσεις το δικό σου ταξίδι, για να βρεις μετατροπείς νομισμάτων, χάρτες κλπ) δες στα :
www.google.com/maps
www.oanda.com
www.trippit.com 
www.viamichelin.com

Πληροφορίες για το αεροδρόμιο προορισμού :
www.ifly.com

Πληροφορίες και φωτογραφίες για ταξιδιωτικούς προορισμούς και καταλύματα από τους ίδιους τους ταξιδιώτες :
 www.travelocity.com
www.tripadvisor.com

Είσαι fun του luxury lifestyle? Τότε ψάξε για προσφορές στο :
www.luxurylink.com

Για αστείες ταξιδιωτικές ιστορίες (π.χ. "100+1 μέρη που δεν πρέπει να επισκεφτείς πριν πεθάνεις") στο:
www.thefastertimes.com/travel

Για φτηνά εισητήρια, κρατήσεις ξενοδοχείων αλλά και κράτηση ταξί δες στο :
www.anixe.gr
www.blacktomato.co.uk
www.booking.com
Φυσικά δεν ισχυριζόμαστε πως η παραπάνω λίστα καλύπτει τα αναρίθμητα sites που βρίσκει κανείς στον κυβερνοχώρο και δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για ταξίδια. Πόρθεσή μας είναι να ακολουθήσουν και άλλες αναρτήσεις στο μέλλον. Προς το παρόν εάν γνωρίζετε και εσείς sites που δίνουν πληροφορίες για ταξίδια, καταλύματα κλπ μπορείτε να τα αναφέρετε για να προστεθούν στη μικρή αυτή πρώτη λίστα λίστα για να την εμπλουτίσουμε και να τη χρησιμοποιούμε από κοινού όλοι όποτε χρειαστεί.

Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010

Καλοκαιρινοί θησαυροί στο πιάτο μας

Από τον Μάιο έως τα τέλη του καλοκαιριού τα καλύτερα, νοστιμότερα και πιο υγιεινά τρόφιμα βρίσκονται άφθονα στη διάθεσή μας. Με λιγοστές θερμίδες ανά μερίδα, με ατέλειωτα θρεπτικά συστατικά και πολλαπλά οφέλη για την υγεία, φρούτα, λαχανικά και ψάρια ασφαλώς και πρέπει να κατέχουν περίοπτη θέση στο τραπέζι μας.

Ο κλινικός διαιτολόγος - βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο Λαϊκό στην Αθήνα, αναλύει τους διατροφικούς θησαυρούς του καλοκαιριού. 

ΚΑΡΠΟΥΖΙ
Παρέχει 21 θερμίδες ανά 100 γρ., 5,3 γρ. υδατάνθρακες (κυρίως φυσική ζάχαρη) και 94 γρ. νερό.
Νεώτερες μελέτες έχουν δείξει πως περιέχει αρκετό λυκοπένιο, ουσία με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύει από την ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου όπως του προστάτη και της στοματικής κοιλότητας.
Δροσερό και πλούσιο σε νερό είναι ό,τι πρέπει για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, ως θρεπτικό ενδιάμεσο γεύμα (σνακ) αλλά και για να φάμε κάτι ελαφρύ το βράδυ μαζί με λίγο τυρί χαμηλό σε λιπαρά. 

ΠΕΠΟΝΙ
Παρέχει 21 θερμίδες ανά 100 γρ., 5 γρ. υδατάνθρακες, 94,2 γρ. νερό και 0,9 γρ. φυτικές ίνες.
Είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών (όπως βιταμίνη C και β-καροτίνη), που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιακά νοσήματα και προβλήματα που σχετίζονται με τη μεγάλη ηλικία όπως ο καταρράκτης.
Είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, συμβάλλοντας στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης. 

ΡΟΔΑΚΙΝΑ
Παρέχουν 37 θερμίδες ανά 100 γρ., 9,1 γρ. υδατάνθρακες, 86,2 γρ. νερό και 1,4 γρ. φυτικές ίνες.
Πλούσια σε βιταμίνες (κυρίως C και Ε) και σε ιχνοστοιχεία, προστατεύουν από γαστρεντερικές διαταραχές, συμβάλλουν στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου και στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης, ενυδατώνουν την επιδερμίδα και έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες.
Ολόκληρα ή σε χυμό είναι ιδιαίτερα δροσιστικά και θρεπτικά, ενώ είναι ό,τι πρέπει και για μαρμελάδα (προσοχή στη ζάχαρη) αλλά και κομπόστα. 

ΒΕΡΙΚΟΚΑ
Παρέχουν 28 θερμίδες ανά 100 γρ., 6,7 γρ. υδατάνθρακες, 86,6 γρ. νερό και 2,1 γρ. φυτικές ίνες.
Είναι πλούσια σε κάλιο που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η βήτα-καρωτίνη, οι οποίες συμβάλλουν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου _ κυρίως του πνεύμονα και πιθανώς του παγκρέατος.
Ωμά και αποξηραμένα είναι, επίσης, ό,τι πρέπει για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Ωστόσο, το χνούδι στη φλούδα τους μπορεί να προκαλέσει δυσανεξία σε ευαίσθητα άτομα, τα οποία καλό είναι να τα αποφεύγουν. 

ΚΕΡΑΣΙΑ
Παρέχουν 47 θερμίδες ανά 100 γρ., 11,9 γρ. υδατάνθρακες, 81,5 γρ. νερό και 1,7 γρ. φυτικές ίνες.
Περιέχουν ανθοκυανίνες που συμβάλλουν στη εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών. Βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και έχουν διουρητική δράση. Είναι πλούσια σε φυτοστερόλες και βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Επίσης μελέτες τούς προσδίδουν δράση ενάντια σε ρευματικούς πόνους, καθώς και αντισηπτική δράση ενάντια σε φλεγμονές και λοιμώξεις.
Προσοχή χρειάζεται η ποσότητα που καταναλώνεται ώστε να μην προσλάβει κανείς πολλές θερμίδες _ δέκα κεράσια ισοδυναμούν με ένα από τα τρία φρούτα που συνιστώνται σε καθημερινή βάση για διαφύλαξη της υγείας. 

ΣΥΚΑ
Παρέχουν 41 θερμίδες ανά 100 γρ., 9,5 γρ. υδατάνθρακες, 84,6 γρ. νερό και 2,5 γρ. φυτικές ίνες.
Είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες και σποράκια και γι' αυτό συνιστώνται για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
Τα σποράκια όμως προκαλούν πρόβλημα σε άτομα με κολίτιδες ή άλλες γαστρεντερικές παθήσεις και έτσι πρέπει να αποφεύγονται. Δεν συνιστώνται επίσης σε άτομα με διαβήτη επειδή είναι πολύ γλυκά. 

ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ
Παρέχουν 50 θερμίδες ανά 100 γρ., 12,4 γρ. υδατάνθρακες, 80,2 γρ. νερό και 2,5 γρ. φυτικές ίνες.
Το κυριότερο θρεπτικό συστατικό τους είναι οι φυτικές ίνες, οι οποίες τα καθιστούν κατάλληλα για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C και βήτα-καρωτίνη, που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου. 

ΦΡΑΟΥΛΕΣ
Παρέχουν 26 θερμίδες ανά 100 γρ., 6,2 γρ. υδατάνθρακες, 88,9 γρ. νερό και 2,5 γρ. φυτικές ίνες.
Αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C, η οποία έχει αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες και προστατεύει από τη στεφανιαία νόσο και τον καρκίνο. Περιέχουν επίσης κάλιο που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ έχει διαπιστωθεί πως επιδρά ευεργετικά σε περιπτώσεις ρευματισμών και παθήσεων της χολής.
Λόγω των μικρών σπόρων αλλά και των ινών που περιέχουν συμβάλλουν επίσης στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ενώ έχουν καθαρτική και διουρητική δράση. Τα σποράκια όμως τις καθιστούν απαγορευτικές για τους πάσχοντες από κολίτιδα ή άλλες γαστρεντερικές παθήσεις. 

ΣΤΑΦΥΛΙΑ
Παρέχουν 63 θερμίδες ανά 100 γρ., 16,1 γρ. υδατάνθρακες, 79,3 γρ. νερό και 0,9 γρ. φυτικές ίνες.
Η φλούδα τους περιέχει ρεσβερατρόλη, θρεπτικό συστατικό που έχει αποδειχθεί ότι ασκεί αντιθρομβωτική δράση προστατεύοντας από εμφράγματα και εγκεφαλικά. Περιέχουν επίσης και άλλα συστατικά με ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιαλλεργικές ιδιότητες.
Προσοχή απαιτείται για την ποσότητα που καταναλώνεται, καθώς δέκα - δώδεκα ρόγες ισοδυναμούν με ένα φρούτο. 

ΜΟΥΣΜΟΥΛΑ
Παρέχουν 42 θερμίδες ανά 100 γρ., 10,6 γρ. υδατάνθρακες, 74,5 γρ. νερό και 10,2 γρ. φυτικές ίνες.
Είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες και γι' αυτό αποτελούν μία από τις καλύτερες επιλογές για τα άτομα με δυσκοιλιότητα.
Επιπλέον, επειδή είναι σχεδόν άγλυκα φρούτα, είναι κατάλληλα για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και όσους προσπαθούν να αδυνατίσουν. 

ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ
Παρέχουν 22 θερμίδες ανά 100 γρ., 3,1 γρ. υδατάνθρακες, 94,9 γρ. νερό και 1,94 γρ. φυτικές ίνες.
Περιέχουν πολλές βιταμίνες όπως φολικό οξύ, θειαμίνη (βιταμίνη Β1), ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), παντοθενικό οξύ και μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία όπως χαλκός, σίδηρος, φώσφορος, κάλιο, σελήνιο και ασβέστιο.
Ανήκουν στα λεγόμενα αμυλούχα λαχανικά και λόγω των καλών υδατανθράκων, της υψηλής πρωτεΐνης και του πολύ χαμηλού ποσοστού λίπους ασκούν προστατευτική δράση από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ είναι κατάλληλα για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη.
Προσοχή στον τρόπο μαγειρέματος: δεν πρέπει να κολυμπούν στο λάδι και το αλάτι. 

ΜΠΑΜΙΕΣ
Παρέχουν 45 θερμίδες ανά 100 γρ., 2,2 γρ. υδατάνθρακες, 88,7 γρ. νερό και 4 γρ. φυτικές ίνες.
Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και έτσι συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Παρέχουν επίσης βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως φολικό οξύ, Β6 και Β1 και πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά (β-καροτίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη). Το χαρακτηριστικό συστατικό τους είναι η γλουταθειόνη, που η αντιοξειδωτική δράση της έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων μορφών καρκίνου.
Προσοχή απαιτείται από όσους αντιμετωπίζουν γαστρεντερολογικά προβλήματα ή βρίσκονται σε μετεγχειρητικό στάδιο, διότι τα σπόρια της μπάμιας μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες επιδράσεις.

ΝΤΟΜΑΤΑ
Παρέχουν λιγότερες από 20 θερμίδες ανά 100 γρ., 4 γρ. υδατάνθρακες και 94 γρ. νερό.
Αποτελούν εξαιρετική πηγή λυκοπενίου (ή λυκοπένης), ουσίας που έχει αποδειχθεί πως ασκεί ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση (προστατεύει λ.χ. από τον καρκίνο του προστάτη και του παγκρέατος).
Επίσης αποτελεί πολύ καλή πηγή των βιταμινών C, Κ, Α, του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ, πυριδοξίνη) και διαιτητικών ινών. Επιπλέον, είναι καλή πηγή καλίου, μαγγανίου, χαλκού, μολυβδαινίου.
Η περιεκτικότητά της σε σάκχαρα εξαρτάται από τον βαθμό ωρίμανσης ή από τη θερμική επεξεργασία, αλλά ασφαλώς μπορεί να καταναλώνεται και από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Προσοχή χρειάζεται στην κατανάλωση από όσους αντιμετωπίζουν γαστρικά προβλήματα που συχνά πρέπει να αφαιρούν τα σπόρια ή και τη λεπτή φλούδα της. 

ΑΓΓΟΥΡΙ
Παρέχει περίπου 16 θερμίδες ανά 100 γρ., 98 γρ. νερό και 2 γρ. φυτικές ίνες.
Αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών Α και C, φυλλικού οξέος, καλίου, μαγνησίου και φυτικών ινών.
Τονώνει, ενυδατώνει και έχει καταπραϋντική δράση στα ελαφρά εγκαύματα από τον ήλιο, ενώ συμβάλλει στον καθαρισμό του εντέρου. 

ΠΙΠΕΡΙΕΣ
Παρέχουν περίπου 25 θερμίδες ανά 100 γρ., 94 γρ. νερό και 2 γρ. φυτικές ίνες.
Οι πράσινες πιπεριές αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης C και άλλων αντιοξειδωτικών στοιχείων (όπως η β-καροτίνη), αλλά οι χρωματιστές (κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί) είναι πολύ πιο πλούσιες πηγές αυτών των συστατικών, γεγονός που τους προσδίδει ιδιαίτερα υψηλή καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση.
Οι πιπεριές περιέχουν επίσης βιταμίνη Κ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, χαλκό και μαγγάνιο. Ανθρωποι με δυσπεψία ή άλλες ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό συχνά δεν μπορούν να πέψουν πλήρως τη λεπτή φλούδα της πιπεριάς και πρέπει να τη βγάζουν πριν την καταναλώσουν. 

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ
Παρέχουν 25 θερμίδες ανά 100 γρ., 2 γρ. υδατάνθρακες, 95 γρ. νερό και 1 γρ. φυτικές ίνες.
Αποτελούν εξαιρετική πηγή χαλκού, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, ενώ περιέχουν βιταμίνες C, Α, Κ, φυλλικό (ή φολικό) οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επίσης περιέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά όπως η β-καρωτίνη.
Προσοχή ίσως χρειαστεί στα μεγάλα κολοκύθια που περιέχουν μεγάλα σπόρια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα δυσπεψίας ή άλλες ενοχλήσεις σε όσους έχουν διαταραχές του πεπτικού (λ.χ. κολίτιδα, γαστρίτιδα). 

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ
Παρέχουν περίπου 27 θερμίδες ανά 100 γρ., 6,6 γρ. υδατάνθρακες, 91 γρ. νερό και 2,5 γρ. φυτικές ίνες
Είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β6, Β3) και σε ιχνοστοιχεία (μαγνήσιο, κάλιο).
Προσοχή απαιτεί η κατανάλωση της φλούδας τους (στις φλάσκες), δεδομένου ότι είναι δύσπεπτη και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα με γαστρεντερολογικές διαταραχές.
Απορροφά αρκετό λάδι κατά το μαγείρεμα, γι' αυτό και πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν πρόβλημα βάρους (30 γραμμάρια τηγανητής μελιτζάνας αποδίδουν 85 θερμίδες). 

ΨΑΡΙΑ
Τα ψάρια αποτελούν πολύτιμη πηγή υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεϊνών, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη δόμηση των ιστών και την αποκατάσταση των φθορών τους. Ετσι, μπορούν επάξια να αντικαταστήσουν το κρέας ως προς την πρωτεϊνική περιεκτικότητά τους. Ωστόσο, η θρεπτική αξία τους είναι υψηλότερη από αυτήν του κρέατος, χάρη στο είδος των λιπών που περιέχουν.
Η περιεκτικότητά τους σε λίπος διαφέρει πολύ από είδος σε είδος ψαριού. Μπορεί να είναι χαμηλή όπως στην περίπτωση του μπακαλιάρου και της γλώσσας (είναι 0,5%-2%) ή αρκετά υψηλότερη όπως στην πέστροφα, τον σολομό και το σκουμπρί (κυμαίνεται από 10% έως 20%). Ωστόσο, το ψάρι δεν περιέχει κορεσμένο λίπος όπως το κρέας αλλά ωφέλιμα λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν ισχυρές αντικαρκινικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.
Τα άλιπα ψάρια με το λευκό δέρμα αποτελούν πολύ υγιεινή και χαμηλή σε θερμίδες επιλογή για τη διατροφή μας. Τα 100 γρ. μπακαλιάρου λ.χ. παρέχουν 76 θερμίδες και μόνο 0,7 γρ. λίπους.
Ακόμα και τα πιο παχιά ψάρια παρέχουν λιγότερες θερμίδες από άλλα τρόφιμα, όπως λ.χ. το κοτόπουλο με την πέτσα. Ετσι, 100 γρ. σολομού παρέχουν 197 θερμίδες με 13 γραμμάρια λίπους, ενώ 100 γρ. κοτόπουλου με πέτσα παρέχουν 230 θερμίδες. Ο τόνος που συνήθως συμπεριλαμβάνεται σε προγράμματα αδυνατίσματος, παρέχει 99 θερμίδες και 0,6 γρ. λίπους.
Τα παχιά ψάρια (όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο ξιφίας κ.ά.) και το συκώτι των άλιπων ψαριών αποτελούν άριστη πηγή πολύτιμων βιταμινών, κυρίως της Α και της D. Η βιταμίνη Α λέγεται η βιταμίνη της όρασης διότι συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των ματιών, ενώ η βιταμίνη D είναι υπεύθυνη για την αύξηση και τον εμπλουτισμό των οστών και των δοντιών, καθώς και για την απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου.
Αυτό που πρέπει να προσέχουμε, είναι να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε συχνά τηγανητό ψάρι. Για καλή υγεία συνιστώνται τουλάχιστον δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα. 

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ
1.7.2010

Τετάρτη, 7 Ιουλίου 2010

Σωτήρης Χατζάκης : "Φτάσαμε να αγαπάμε τις ιδέες και όχι τους ανθρώπους"

Σε ερώτηση της Ματίνας Καλτάκη προς τον Σωτήρη Χατζάκη :
"Μια πολιτική εξ ανάγκης πρέπει να είναι ρεαλιστική. Πως μπορεί να λειτουργήσει εκτός κάποιου συστήματος μια ιδέα που να είναι εφαρμόσιμη?"
Εκείνος απάντησε :
"Ο έρωτας λέει η Δημουλά, είναι αυτόχειρ. Ομοίως και οι ιδέες και τα οράματα. Το κράτος, η θρησκεία, η εκπαίδευση, η οικογένεια έχουν πέσει πάνω στη μικρή μας ζωή για να μας πείσουν ότι πρέπει να λειτουργούμε σύμφωνα με τη δική τους ηθική, που διαποτίζεται και καθοδηγείται από δόγματα εξουσίας. Ζαλισμένοι, σχεδόν σπαρακτικοί, οι άνθρωποι αφήνονται στις ιδέες και χάνουν τα απλά και πρωταρχικά, τη σχέση τους με τα χέρια και τα πόδια τους, με το σώμα τους, με τις μικρές απολάυσεις της ζωής. Φτάσαμε να αγαπάμε τις ιδέες και όχι τους άλλους ανθρώπους. Κάνουμε σχεδιασμούς επί χάρτου, λες και οι άνθρωποι δεν υπάρχουν.

Και συνεχίζει συγκρίνοντας τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό με τον σύγχρονο :
"Ζούμε σε εποχή που ο άνθρωπος έχει απομακρυνθεί από τη γη, καθώς έκλεισε ο κύκλος της γεωργίας-έτσι χάθηκαν μυητικές τελετές και παραδόσεις και η καταγωγή μας είναι εν πολλοίς άγνωστη. Σε προοπτική χρόνου θα μας αποξενώσει από πολλές παλαιότερες εκφάνσεις του πολιτισμού που ακόμη επιβιώνουν - η αρχαία τραγωδία είναι μία από αυτές.  Ενα πρόβλημα λ.χ. του σύγχρονου ηλεκτρονικού ανθρώπου είναι ότι δεν αγγίζει. Οσο κι αν πιστεύω στη χρησιμότητα του Διαδικτύου, εμένα ωστόσο κανένα μέϊλ δεν με χάϊδεψε όπως η μάνα μου. Κανένα μήνυμα στο κινητό δεν μου έδωσε την ερωτική χαρά της αγαπημένης μου. Αρα σ' αυτή τη συνθήκη, το σώμα πάσχει- πάσχει από ένα καινούργιο συντηρητισμό που συμβαδίζει με την πρόοδο, σύμφωνα με την οποία το σώμα, λέει, δεν είναι απαραίτητο πια για να νοιώσεις. 

Αλλά, αν θεωρηθεί δευτερεύουσα η φυσική παρουσία και ο ελληνικός πολιτισμός χάσει τον εμπράγματο χαρακτήρα του τότε θα μιλάμε για ανθρώπους που θα επικοινωνούν με λέξεις και εξισώσεις. Θα μπούμε σε μία φάση απόλυτης κυριαρχίας του νοητικού πολιτισμού. Τι χάνεται τότε? Χάνονται τα πρωταρχικά, τα θεμελιώδη ερωτήματα για την ίδια την παρουσία του στον κόσμο,  δηλαδή τα ερωτήματα της προέλευσης, της διαμονής και του προορισμού. Αυτός είναι ο κίνδυνος, και τότε που θα βρει ο άνθρωπος καταφύγιο?"

*Η συνέντευξη (μέρος της οποίας αποτελεί το παραπάνω) δημοσιεύτηκε στο Culture τ.89
*Σημ. Ο Σωτήρης Χατζάκης είναι ο διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Β. Ελλάδας

ShareThis