Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Βεντούζες....



Διαβάζω στην εφμ Το Εθνος από όπου και η φωτογραφία :

"Η θεραπεία με Βεντούζες είναι μια αρχαία Κινέζικη πρακτική στην οποία μια βεντούζα προσκολλάται στο δέρμα, αφού πρώτα μειωθεί από αυτήν η πίεση। Στην Κινέζικη Ιατρική, η θεραπεία με βεντούζες χρησιμοποιείται για να τραβήξει παθογόνους παράγοντες στην επιφάνεια, προκειμένου να ελευθερωθούν από το σώμα, ενώ βελτιώνει ακόμη και την κυκλοφορία του αίματος। Ο άντρας της φωτογραφίας, υποβάλλεται σε θεραπεία με βεντούζες προκειμένου να χάσει βάρος। Το συγκεκριμένο κέντρο στο οποίο νοσηλεύεται είναι ένα κέντρο στην επαρχία Jilin, που βοηθάει τους ασθενείς στην απώλεια βάρος। Ιδρύθηκε το 2004 και μέχρι σήμερα έχει θεραπεύσει πάνω από 100 παχύσαρκους ασθενείς"

Αρχαία Κινεζική πρακτική η χρήση της βεντούζας???? Καλά και η προγιαγιά μου που ούτε στην Κίνα είχε ταξιδέψει ποτέ ούτε Κινέζικα μιλούσε που τις έμαθε αυτές τις πρακτικές??? Ασε που κόντεψε μια φορά (ήμουν παιδάκι αλλά το θυμάμαι από την τρομάρα που πήρα) να βάλει φωτιά στο σπίτι κατά λάθος.....

Τις πρώτες γραπτές αναφορές για τις βεντούζες τις βρίσκουμε στον Ιπποκράτη। Στον κλινικό του κατάλογο συνιστά τις βεντούζες μεταξύ άλλων, για την αντιμετώπιση της στηθάγχης και των διαταραχών του εμμηνορησιακού κύκλου। Μάλιστα προτείνει βεντούζες μικρές σε διάμετρο, κωνικές σε σχήμα και ελαφρές।

Οι βεντούζες χρησιμοποιήθηκαν ευρέως σε ολόκληρη την Ευρώπη ως ένα βασικό θεραπευτικό μέσο। Πολλοί διάσημοι ιατροί όπως ο Παράκελσος (1493-1541) και ο Ambroise Pare (1509-1590) τις χρησιμοποιούσαν τακτικά।

Μόνο από τα τέλη του 19ου αι। οι πρακτικές αυτές μέθοδοι κατακρίθηκαν έντονα από τους εκπροσώπους της επίσημης ιατρικής με αποτέλεσμα να πάψουν να χρησιμοποιούνται επίσημα। Παρ΄όλα αυτά σε κάθε σπιτικό ήταν η συνήθης πρακτική αντιμετώπισης των κρυωμάτων (και όχι μόνο)।Θυμάμαι χαρακτηριστικά από τα παιδικά μου χρόνια πως σε όποιον έκαναν βεντούζες θεραπευόταν αμέσως। Συγκεκριμένα, έπαιρναν ένα πιρούνι με μπαμπάκι, το πότιζαν με οινόπνευμα, έβαζαν φωτιά και με αυτό έκαιγαν πρόσκαιρα το εσωτερικό της βεντούζας και έπειτα άρχιζαν να τις κολλάνε στην πλάτη του ασθενή। Αν και έμενε ένα σημάδι στη πλάτη του ασθενή, αυτό ήταν πρόσκαιρο κι έφευγε μετά από μερικές ημέρες.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ μην πάτε και βάλετε καμιά φωτιά όπως έκανε (κατά λάθος η προγιαγιά μου)

Αρκετά ζωντανή είναι η παρακάτω μαρτυρία :

"Πονάνε ρε, πώς δεν πονάνε। Βελάζεις। Μου κοβε η γιαγιά μου όταν κρύωνα βαριά μικρός, και μάλιστα με χαράκωνε μ' ένα ξυραφάκι στην πλάτη "για να φύγει το ζουρλό αίμα" όπως έλεγε। Και στο καπάκι τρίψιμο με μπλέ οινόπνευμα ή πετρέλαιο. Ειδικά αυτό το υγρό "πλόπ" που ακούγεται όταν στην τραβάει είναι πολύ χάρντκορ. Ασε που μερικές φορές την ξεχνάει αρκετή ώρα και μετα δε βγαίνει με τίποτα και την τραβάει η γριά και το δέρμα από κάτω έχει γίνει μπλέ κι έχει γεμίσει το ποτήρι αίμα και βρωμάει καμένο πετρέλαιο και αιματίλα κι εσύ μουγκρίζεις σαν θηρίο. Μπρρρ. Ε, μετά από τέτοιο τραμπάκουλο υποτίθεται οτι γίνεσαι καλύτερα, τα κλάνει και φεύγει ο ιός, ή πεθαίνει, δεν ξέρω, εδώ κόντεψες να τα κακαρώσεις εσύ ο ίδιος, ο ιός θα γλίτωσε από το χόστελ; "


Οκ η Κίνα μας έχει καπελώσει σε ότι αφορά τα προϊόντα της, αλλά μην ισχυριζόμαστε πως οι βεντούζες είναι αρχαία Κινεζική πρακτική..... Θα αρχίσω να ψάχνω που είχα δει βεντούζες σε αρχαιολογική ανασκαφή στην Ελλάδα....ίσως να βρίσκονταν εκεί από॥ την προϊστορική περίοδο ακόμη....

2 σχόλια:

odysseas είπε...

Χα! Χα!Χα! Απίθανες οι βενρούζες και η ζωντανή μαρτυρία.
Τις θυμάμαι κι' εγώ, αν και τις εφάρμοσε η (γιαγιά μου) στην πλάτη μου πολύ λίγο.
Να 'σαι καλά Dyosmaraki, απολαυστικό και Ελληνικό το άρθρο σου.
Καλημέρα

dyosmaraki1 είπε...

@odysseas

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι....

Καλημερούδια....

ShareThis