Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Μια "αλλοιώτικη" Πρωτοχρονιά - H Πρωτοχρονιά της πρώτης μετανάστριας στην Αμερική: Annie Moore (1877-1923)

Είναι παράξενο πως μια τυχαία σύμπτωση μπορεί να οδηγήσει το όνομα ενός ανθρώπου στην αθανασία. Η ημέρα των γενεθλίων της μικρής Annie Moore την Πρωτοχρονιά του 1892 έμελλε να είναι σημαδιακή :
την κατέγραψαν ως την πρώτη μετανάστρια που πάτησε το πόδι της στην Αμερική.

Στη φωτό η λίστα επιβατών του SS Nevada από το National Archives Microfilm Roll 

Ηταν βράδυ της Πέμπτης 31 Δεκεμβρίου του 1891 όταν το SS Nevada προσέγγιζε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ανάμεσα στους ταξιδιώτες βρισκόταν και η 14χρονη Ιρλανδέζα Annie Moore (1/1/1877-1923) που ταξίδευε μαζί με τα δύο  μικρότερα αδελφάκια της τον Anthony (11 ετών) και τον Philip (7 ετών) με σκοπό να βρουν τους γονείς τους που 2 χρόνια πριν είχαν μεταναστεύσει στην Αμερική. Η Annie και τα αδελφάκια της προερχόμενοι από το Queenstown (County Cork, Ireland) είχαν επιβιβαστεί στο S.S. Nevada στις 20 Δεκεμβρίου του 1891.
Μετά από ένα ταξίδι 12 ημερών, τα αδελφάκια που είχαν γιορτάσει τα Χριστούγεννα πάνω στο πλοίο, το πρωί της 1ης Ιανουαρίου του 1892 (ημέρα που η Annie έκλεινε τα 15 της χρόνια) μεταφέρθηκαν μαζί με τους υπόλοιπους 145 ταξιδιώτες στο νεοσύστατο κέντρο υποδοχής μεταναστών το Ellis island που άρχισε να λειτουργεί εκείνη την ίδια Πρωτοχρονιά του 1892 .
Η χρονική σύμπτωση της άφιξης της Annie Moore με την έναρξη λειτουργίας του κέντρου υποδοχής μεταναστών (Ellis island) την Πρωτοχρονιά του 1892 οδήγησε τη  μικρή Annie στην αθανασία την ημέρα των γενεθλίων της. Η Annie καταγράφηκε ως η πρώτη μετανάστρια από τα πάνω από 12 εκατομμύρια που κατέφτασαν στην Αμερική από το 1892 έως το 1954 που αναζήτησαν με τις οικογένειές τους το "Αμερικανικό όνειρο".
Ο τελευταίος άνθρωπος που καταγράφηκε στις λίστες του Ellis island ήταν το 1954 ένας Νορβηγός ναυτικός (μηχανικός) με το όνομα Arne Peterssen. Μετά το 1924 στην Αμερική κατέφθαναν από τις άλλες χώρες  (κυρίως) είτε πρόσφυγες πολέμου είτε φυγάδες.

Η Annie έζησε την υπόλοιπη ζωή της στην Αμερική.
Πέθανε σε ηλικία μόλις 46 ετών από αυτοκινητιστικό δυστύχημα (το 1923 στο Manhattan).
Το ειρωνικό είναι πως εδώ και ενάμισυ (περίπου) αιώνα κανείς από τους απογόνους της δεν είχε φωτογραφία της.
Μόλις πρόσφατα κάπου βρέθηκαν τελικά φωτογραφίες της γυναίκας που κάπου εκεί στα τέλη του 19ου αι. σηματοδότησε την έναρξη της μαζικής μετανάστευσης προς την Αμερική κυνηγώντας το Αμερικανικό όνειρο ......

Προς τιμήν της στήθηκαν 2 αγάλματα, ένα στην είσοδο του λιμανιού του Ellis island και ένα στην γενέτειρά της, την Ιρλανδία.

*Η φωτό Νο 1 είναι από το http://www.tripadvisor.com/
*Στην εικόνα 4 το άγαλμα της Annie στο Ellis island και στην εικ. 6 η Annie και τα νεότερα αδέλφια της στο Cobh της Ιρλανδίας

2 σχόλια:

koulpa είπε...

ωραία ιστορία.. και το αφιέρωμα στην πιάφ.. :):)
όσο προκάμω ακόλουθώ :):)
την καλησπέρα μου :):)

dyosmaraki1 είπε...

Νάσαι καλά φίλε μου.
Σε ευχαριστώ που είσαι συνοδοιπόρος σε αυτό το ταξίδι

ShareThis