Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Η ακρίβεια, οι χονδρέμποροι, οι παραγωγοί και οι λαϊκές αγορές

Ενοχλήθηκαν λέει οι χονδρέμποροι της Κεντρικής Λαχαναγοράς του Ρέντη επειδή :

1. Ο τζίρος τους έχει πέσει (τον μήνα Ιανουάριο παρατηρήθηκε πτώση 5-10% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσυ)
2. Οι νησιωτικές επιχειρήσεις (κυρίως οι ξενοδοχειακές) ζητούν να επιμηκύνουν την περίοδο εξόφλησης από τους 3 μήνες στους 10-12 με το επιχείρημα της οικονομικής δυσπραγίας.
3. Τόσο τα μαγαζιά που ασχολούνται με την λιανική πώληση όσο και οι καταναλωτές στρέφουν τις αγορές τους απευθείας στους παραγωγούς.
Ετσι λέει αποφάσισαν να ιδρύσουν αλυσσίδα λιανικής πώλησης νωπών προϊόντων (τυροκομικών, οπωροκηπευτικών, κρεατικών).
Προσωπικά δηλώνω δημόσια πως εγώ, συγγενικές μου οικογένειες και φίλοι και γνωστοί δεν πρόκειται να τους στηρίξουμε. Γιατί το λέω αυτό???
Ας πάρουμε τα επιχειρήματά τους ένα προς ένα.
1. Πως να μην πέσει ο τζίρος τους όταν οι αυξήσεις των τιμών στα νωπά προϊόντα έχουν αγγίξει δυσθεώρητα ύψη και ας λένε οι ίδιοι το αστείο επιχείρημα πως όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών οι τιμές στα φρούτα και τα λαχανικά είναι σταθερά χαμηλές τα τελευταία τρία χρόνια (!!!!!!). Η εγώ κατοικώ σε άλλον πλανήτη ή τα συνεργεία του Συνδέσμου που διενήργησαν την έρευνα των τιμών δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους.
Και για να μην λέω αοριστολογίες να ρωτήσω το εξής :

  • Πως είναι δυνατόν την ίδια ημέρα 1 κιλό σταφύλια να κοστίζει 0,30-0,50 Ευρώ στις λαϊκές αγορές της Κορίνθου,του Λουτρακίου και του Ναυπλίου ενώ στις λαϊκές αγορές των Αθηνών τα σταφύλια να πωλούνται με ελάχιστη τιμή 2 Ευρώ????
  • Πως είναι δυνατόν άλλα φρούτα στις συγκεκριμένες επαρχιακές λαϊκές αγορές να μην ξεπερνούν το 1 Ευρώ/κιλό και στις Λαϊκές Αγορές των Αθηνών κάποια φρούτα να αγγίζουν τα 5 Ευρώ/κιλό???? (Αντε για να μην αραδιάσω συγκεκριμένα παραδείγματα, μου φαίνεται πως μας περνούν για χαζοπρωτευουσιάνους....)
Ο τζίρος των Χονδρεμπόρων θεωρώ πως έπεσε αφ΄ενός λόγω της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας που έχει πλήξει όλους τους κλάδους (γιατί ενοχλούνται εκείνοι δηλαδή ???) αλλά κυρίως λόγω των υπέρογκων τιμών στις οποίες έφτασαν τα προϊόντα οι ίδιοι. Οταν αγοράζουν το λάδι προς 1,70 Ευρώ/λίτρο από τον παραγωγό και σε μένα τον καταναλωτή φτάνει να πωλείται από το Σούπερ Μάρκετ από 4,90 Ευρώ/κιλό -6,80 εμ δεν θα ψαχτώ να βρω τι φταίει?? (Διαβάστε σχετική ανάρτηση της magicasland εδώ)
Ο Ελληνας ποτέ δεν λυπόταν να ξοδεύει χρήματα για το φαγητό και εξ αιτίας των Χονδρεμπόρων κατάντησε να αγοράζει φέτα καρπουζιού και όχι ολόκληρο καρπούζι μόνο και μόνο επειδή η τιμή του καρπουζιού (ενός κάποτε φτηνού φρούτου) σιγά σιγά εξομειώνεται με το χαβιάρι.....Οι δικές τους υπέρογκες απαιτήσεις για υψηλά ποσοστά κέρδους είναι που έδιωξαν τους ανθρώπους από την κατανάλωση. Ας μειώσουν το ποσοστό κέρδους τους, για να μειωθούν οι τιμές, και ο τζίρος τους σίγουρα θα ανέβει και πάλι (Διαφορετικά μας βλέπω να φυτεύουμε στα μπαλκόνια μας καρπουζιές.....)
2. Η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής είναι πράγματι σοβαρό πρόβλημα αλλά και πάλι αφορά όλους τους επαγγελματικούς κλάδους και όχι μόνο τους Χονδρεμπόρους. Πιθανολογώ πως με τη δημιουργία δικτύου Λιανικής οι Χονδρέμποροι δεν επιχειρούν μόνο να λύσουν το πρόβλημα ρευστότητας αφού θα εισπράττουν απευθείας από τους καταναλωτές (κυρίως μετρητά) αλλά μάλλον δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν τις παχυλές προμήθειες τις οποίες συνήθισαν να εισπράττουν εδώ και χρόνια και θέλουν να βγάλουν απ΄έξω τις προμήθειες που μοιραία εισπράττουν οι αλυσσίδες των Καταστημάτων λιανικής και να αυξήσουν οι ίδιοι το περιθώριο του κέρδους τους.
3. Αλήθεια γιατί τους ενοχλεί που οι πολίτες αλλά και τα καταστήματα λιανικής στρέφονται απευθείας στους παραγωγούς???? Δεν είναι εύλογο???? Αυτοί στο κάτω-κάτω κάνουν τον κόπο και ξοδεύουν τα λεφτουδάκια τους αυτοί δικαιούνται να πωλούν σε λογικές τιμές που όχι μόνο θα καλύπτουν το κόστος της παραγωγής αλλά θα δικαιολογείται και ο λόγος ύπαρξής τους. Σε τελική ανάλυση με τις διαμαρτυρίες των αγροτών βγήκαν στη φόρα και οι πραγματικές τιμές τις οποίες εισπράττουν από τους εμπόρους. Σκέτη εκμετάλλευση!!!
Οι δηλώσεις των χονδρεμπόρων δεν σταματούν εδώ, αναφέρουν (δια στόματος του κ. Ν.Καλογρή προέδρου του Συνδέσμου) πως σε ότι αφορά τη διαφορά τιμής από το χωράφι στο ράφι "οι παραγωγοί που πωλούν μόνοι τους τα προιόντα στις λαϊκές αγορές έχουν τις ίδιες τιμές με τους επαγγελματίες πωλητές'' . Με λίγα λόγια επειδή κάποιοι παραγωγοί εξομείωσαν τις τιμές τους με τις τιμές των χονδρεμπόρων στις λαϊκές αγορές των Αθηνών οι χονδρέμποροι θα πρέπει να πουλήσουν ακόμη πιο ακριβά τα προϊόντα, η θάπρεπε να καταγγελθούν οι συγκεκριμένοι παραγωγοί????? Τώρα σίγουρα θα μας τρελλάνουν!!!!
Εξ όσων γνωρίζω υποτίθεται πως διενεργούνται έλεγχοι στις λαϊκές αγορές. Οι ελεγκτές είναι υποχρεωμένοι :

  • να ελέγχουν τόσο τη νομιμότητα των αδειών όσων έχουν πάγκο (αλήθεια με την υπεκμίσθωση των αδειών ασχολείται κανείς????)

  • να ζητούν την επίδειξη των τιμολογίων αγοράς σε περίπτωση που έχουν υπόνοιες πως οι τιμές είναι "τσιμπημένες"

  • να κόβουν πρόστιμα και να αφαιρούν την άδεια σε όσους παρανομούν
Εμείς πάντως (μια παρέα συγγενών, φίλων και γνωστών) αποφασίσαμε μέσα στα πλαίσια του life-anti-style που υιοθετήσαμε να κάνουμε τα ακόλουθα :
1. Αγοράζουμε τα οπωροκηπευτικά μας από τις κοντινές επαρχιακές λαϊκές αγορές και όχι από τις Αθηναϊκές
Οποτε αυτό είναι εφικτό μαζευόμαστε μια παρέα και τα Σάββατα κάνουμε μια ημερήσια εκδρομή με πρώτη επίσκεψη τη λαϊκή αγορά άλλοτε της Κορίνθου, άλλοτε του Λουτρακίου και άλλοτε του Ναυπλίου (οι κοντινότερες στην Αθήνα που γίνονται ημέρα Σάββατο και τις οποίες έχουμε διαπιστώσει πως έχουν καλές τιμές και φρέσκα φρούτα). Οι τιμές των προϊόντων σας διαβεβαιώνω πως είναι πολύ φτηνότερες από τις τιμές των λαϊκών αγορών της Αθήνας. Η ανάγκη μας αυτή προέκυψε όταν παρατηρήσαμε πως σε αρκετές περιπτώσεις (τον τελευταίο καιρό) τα προϊόντα που πωλούνται στις λαϊκές της Αθήνας προέρχονται από ψυγεία με αποτέλεσμα σε λίγες ημέρες να χαλάνε. Στις επαρχιακές λαϊκές αγορές τα προϊόντα προέρχονται κυρίως από μικροπαραγωγούς, είναι φρεσκοκομμένα, νοστιμότατα και διαρκούν (έφαγα μετά από χρόνια ρόδι που μύριζε ρόδι). Εξ άλλου συνδυάζετε το τερπνόν μετά του ωφελίμου, την εκδρομή με το χρηστικό μέρος (τις αγορές σας). Εάν οι λαϊκές αγορές των Αθηνών κάποια στιγμή επαναφέρουν τις τιμές σε λογικά επίπεδα φυσικά θα αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας.
2. Αγοράζουμε προϊόντα απευθείας από παραγωγούς και όχι από μεσάζοντες
Εκτός από τις λαϊκές αγορές για να πετύχουμε καλύτερες τιμές μαζευτήκαμε μια παρέα συγγενών και φίλων και προμηθευόμαστε απευθείας από παραγωγούς το λάδι, το αλεύρι, τυριά (φέτα και γραβιέρα), αμύγδαλα, κρασί, ρακή και συνεχίζουμε να ψαχνόμαστε για άλλα προϊόντα. Οσο μεγαλύτερη ποσότητα προϊόντων παραγγέλνει κανείς τόσο καλύτερη ικανότητα διαπραγμάτευσης έχει προκειμένου να πετύχει καλύτερες τιμές. Μετά από 4 χρόνια πειραματισμών η παρέα μας άρχισε να μεγαλώνει και τα παραπάνω προϊόντα μας κοστίζουν φτηνότερα (αφού μοιραζόμαστε και τα έξοδα μεταφοράς στην Αθήνα), είναι νοστιμότερα και διαρκούν περισσότερο.
Τις δηλώσεις των Χονδρεμπόρων της Κεντρικής Λαχαναγοράς του Ρέντη τις διάβασα σε δημοσίευμα της εφμ ΚΕΡΔΟΣ .
Ο πίνακας ζωγραφικής είναι λεπτομέρεια από την "¨Λαϊκή αγορά" του Παναγιώτη Τέτση (1979)

4 σχόλια:

Roadartist είπε...

Καλησπέρα..καλά τα λες αλλά πόσο εύκολο είναι στη πράξη να εφαρμοστούν? .. Π.χ. με τόση έλλειψη χρόνου πόσο εύκολο είναι κάποιος Αθηναίος να ψωνίσει από λαικές (έστω και) της κοντινής επαρχίας.. Βάλε τη βενζίνη, το χρόνο.. (εδώ χάνεις τόσο χρόνο στη μετακίνηση σπίτι-δουλειά).. Εμείς ψωνίζουμε από τη λαϊκή στη γειτονιά. Σίγουρα στην επαρχία θα είναι φθηνότερα..αλλά όμως..

αντωνης είπε...

Καλησπερα Δυοσμαρακι.
Μπορειτε επισης να συνδυασετε τα ψωνια σας απο παραγωγους με βολτα εντος της Αττικης.
Αναφερω για παραδειγμα το Μαραθωνα, οπου εχει πολυ καλα ζαρζαβατικα και ειναι και πολυ ομορφη η βολτα στη λιμνη.

Θα ηθελα περισσοτερες πληροφοριες για τις υπολοιπες αγορες σας, απο που τα αγοραζετε;
Εννοω απο ποιο μερος ειναι οι παραγωγοι.
Ακουγεται πολυ ενδιαφερον.

dyosmaraki είπε...

@Roadartist

Καλή μου καλλιτέχνιδα, έχεις δίκιο για την βενζίνη και την έλλειψη χρόνου. Φυσικά δεν νοείται να εξοικονομήσει κανείς 10 Ευρώ από τις αγορές οπωροκηπευτικών και να ξοδέψει 30 Ευρώ στη βενζίνη.

Σε επόμενες αναρτήσεις θα αναφερθώ σε πρόσθετες δραστηριότητες που ακολούθησαν και μας πρόσθεσαν μεγαλύετερες οικονομικές διαφορές σε άλλες δραστηριότητες. Προστιθέμενες όλες μαζί πιστεύω πως αναδεικνύουν την μονοήμερη εκδρομή (έως το μεσημεράκι η το απόγευμα αναλόγως) το Σάββατο που δεν έχει κίνηση από και προς Αθήνα και το ταξίδι είναι ταχύτατο σε μια αρκετά συμφέρουσα λύση. Πρόσθετα ωφέλη θεωρώ την κοινωνικοποίηση, την ψυχαγωγία και άλλα πολλά.

Στην αρχή δυσκολευτήκαμε και εμείς να συνηθίσουμε αυτό το κάπως "διαφορετικό" πρόγραμμα, στη συνέχεια όμως μας έγινε συνήθεια.

Αν εξαιρέσεις ημέρες που έχει κακοκαιρία δεν αλλάζουμε το πρόγραμμά μας για τίποτα.
Ομως θα αναφερθώ σε περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες.

dyosmaraki είπε...

@Αντώνης

Καλημέρα Αντώνη.

Τις συγκεκριμένες λαϊκές τις ανέφερα επειδή από πέρσυ το καλοκαίρι κάνουμε με τους φίλους συγκρίσεις τιμών. Επιλέξαμε λαϊκές που λειτουργούν Σάββατο (η μόνη ημέρα που μπορούμε να πάμε όλοι). Αλλοι πήγαιναν λοιπόν (το ίδιο Σάββατο) στη λαϊκή στη Αθήνα άλλοι στην Κόρινθο, άλλοι στο Λουτράκι και άλλοι στο Ναύπλιο (αναλόγως της διαθεσιμότητας του καθενός μας). Επειτα συγκεντρωνόμασταν και μοιραζόμασταν τις εμπειρίες μας.

Φυσικά καθένας μας μπορεί να επιλέξει να κάνει τα ψώνια του την περιοχή που τον βολεύει γεωγραφικά. Και ο Μαραθώνας όπως λες είναι μια καλή λύση με συνδυασμό στη λίμνη (η ψυχαγωγία που αναφέρω και στην Roadartist).
Ο συνδυασμός "ψώνια+λοιπές δραστηριότητες" έχει ως αποτέλεσμα το "τερπνόν μετά του ωφελίμου".

Οσο για τα προϊόντα έχουν διαφορετική προέλευση. π.χ. την φέτα την προμηθευόμαστε από ένα χωριό 50 χιλ έξω από την Αθήνα. Το αλεύρι από έναν μύλο στις Ερυθρές.
Τα αμύγδαλα, το λάδι, το κρασί,τη ρακή και τη γραβιέρα από διάφορα μέρη της Κρήτης (οι Κρητικές μεταφορικές εταιρείες είναι ταχύτατες και σου φέρνουν τα πράγματα στο σπίτι).

Με τους συγκεκριμένους έχουμε βρει καλή ποιότητα και με μία αποστολή όπως είπα μοιραζόμαστε τα έξοδα μεταφοράς.

Μεταξύ άλλων το γεγονός πως έχουμε φτιάξει ένα "κατώϊ"έχουμε και το πλεονέκτημα πως και να αποκλειστούμε από χιόνια ή ακόμη και αν κάνουν απεργίες οι μεταφορείς, οι αγρότες κλπ εμείς σίγουρα έχουμε να φάμε αφού κάνουμε τις προμήθειές μας για ολόκληρη τη χρονια (πρακτική που συνήθιζαν κάποτε όλοι οι άνθρωποι σε εποχές προ σούπερ μάρκετ).

ShareThis