Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Αντί για σαμπουάν....

Σας μεταφέρω την πολύ χρήσιμη (κατά τη γνώμη μου) ανάρτηση της magicasland για έναν εναλλακτικότερο (αλλά και οικονομικότερο) τρόπο ζωής.

Οι περισσότεροι που σταματούν να χρησιμοποιούν σαμπουάν το κάνουν για να διαφυλάξουν τον εαυτό τους από τα χημικά που περιέχουν τα σαμπουάν. Δηλαδή το κάνουν για την προσωπική τους υγεία κυρίως.

Εγώ καταστρέφω την υγεία μου με χίλιους δυο άλλους τρόπους, οπότε θα ήταν αν μη τι άλλο γλαφυρό αν έλεγα πως κόβω το σαμπουάν για την υγεία μου. Πρώτα θα έπρεπε να κόψω άλλα πράγματα αν σκεφτόμουν την υγεία μου και μετά το σαμπουάν.
Σταματάω να χρησιμοποιώ σαμπουάν (αρχικά) και ξεκινώ να πειραματίζομαι με εναλλακτικούς τρόπους καθαριότητας,
ώστε να μπορώ να επαναχρησιμοποιώ το νερό όταν αυτό είναι δυνατόν, καθώς και για να μην αφήνω χημικά υπόλοιπα στο νερό όταν καταλήγει στη γη.
Υπάρχει αρκετός κόσμος που δε χρησιμοποιεί σαμπουάν. Άλλοι χρησιμοποιούν σκέτο νερό, άλλοι πράσινο σαπούνι και άλλοι μια μέθοδο που στο εξωτερικό είναι γνωστή ως
no-poo.
Προσωπικά δε νομίζω πως θα μπορούσα να χρησιμοποιώ μόνο νερό. Αυτό μπορώ να το κάνω μόνο το καλοκαίρι αν βουτάω στη θάλασσα καθημερινά. Το πράσινο σαπούνι καλώς ή κακώς δεν είναι για μένα μια και έχω πολύ μακριά μαλλιά τα οποία δε θα μπορούσα να ξεμπερδέψω μετά.
Οπότε ξεκινώ να πειραματίζομαι με βάση τη μέθοδο no-poo η οποία λειτουργεί καλά σε αρκετό κόσμο.
Η μέθοδος αυτή χωρίζεται σε δυο στάδια στο βασικό της μοτίβο
Αρχικά χρησιμοποιείς πολύ μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας (1/2 ως 2 κουταλάκια) διαλυμμένη σε νερό με την οποία κάνεις μασάζ στο κεφάλι σου (στις ρίζες των μαλλιών σου) όπου συγκεντρώνονται τα έλαια και κυρίως στο επάνω τμήμα του κεφαλιού.
Στη συνέχεια διαλύεις 1-2 κουταλιές μηλόξιδο ή εναλλακτικά λευκό ξύδι σε ένα φλυτζάνι νερό και με αυτό πλένεις τα υπόλοιπα μαλλιά σου. (Εδώ πρέπει να προσθέσω πως το ξύδι είναι γνωστό πως διαλύει τα λίπη καθώς και ότι το χρησιμοποιούσαν παλιότερα στην Ελλάδα στα πιτσιρίκια που είχαν ψείρες.)
Φυσικά στο τέλος ξεπλένεις το κεφάλι σου με νερό ή αν προτιμάς το ξεπλένεις μετά από κάθε στάδιο.
Η πρώτη δοκιμή που έκανα εγώ ήταν κάπως διαφορετική μια και δεν είχα ξύδι. Αρχικά χρησιμοποίησα τη μαγειρική σόδα διαλυμμένη σε λίγο νερό για τις ρίζες των μαλλιών μου και στη συνέχεια έλουσα τα υπόλοιπα μαλλιά μου με δυο φλυτζάνια ζεστό τσάι που έφτιαξα (τσάι του βουνού)
Κάπου εδώ πρέπει να αναφέρω πως τα μαλλιά μου είναι πολύ μακριά, ίσια και με λεπτή τρίχα και θα τα χαρακτήριζα ως ξηρά. Αυτό το αναφέρω γιατί κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός οπότε ίσως να χρειάζεται διαφορετικός πειραματισμός (λιγότερη περισσότερη σοδα κλπ).
Παρόλο που στη μέθοδο no-poo αναφέρουν πως είναι πιθανόν να υπάρξει μια κάπως προβληματική περίοδος προσαρμογής (1-2 βδομάδες) για τον οργανισμό σε σχέση με την παραγωγή ελαίων εγώ δεν είχα τέτοιο θέμα (ή τουλάχιστον δεν έχω προς το παρόν).
Αρχικά το πρώτο πράγμα που παρατήρησα δεν είχε σχέση με τα μαλλιά μου αλλά με το πρόσωπο μου. Εδώ και πολλά χρόνια κατά τους χειμερινούς μήνες έχω σοβαρό πρόβλημα ξηροδερμίας στο πρόσωπο μου -και κυρίως στο μέτωπο μου - κάθε φορά που λούζομαι. Συνήθως το νιώθω να τραβάει ενώ μερικές φορές φτάνει σε σημεία που πονάει. Οπότε αναγκαστικά χρησιμοποιώ κάποια κρέμα για να ηρεμήσω. Αυτή τη φορά όμως, το δέρμα μου ήταν μια χαρά. Ούτε τραβούσε, ούτε πονούσε, ούτε άλλαζα δέρμα σα φίδι, ούτε τίποτα. Αντιθέτως το ένιωθα πολύ καλύτερα από πριν.
Στη συνέχεια απόρησα με το πόσο εύκολα και γρήγορα ξεμπέρδεψα τα μαλλιά μου. Ο μόνος τρόπος για να τα ξεμπερδέψω τόσο γρήγορα στο παρελθόν θα ήταν να χρησιμοποιήσω τεράστια ποσότητα μαλακτικής κατά το λούσιμο.
Όσο ήταν βρεγμένα τα μαλλιά μου γυάλιζαν και αν περνούσα το δάχτυλο μου από πάνω τους κυριολεκτικά “έτριζαν” όπως τρίζουν τα πιάτα στις διαφημίσεις γνωστών απορρυπαντικών πιάτων.
Όταν στέγνωσαν ήταν μια χαρά και συνεχίζουν να είναι μια χαρά και σήμερα που είναι η δεύτερη μέρα.
Αυτά σχετικά με το πρώτο πείραμα που θεωρώ πως ήταν πετυχημένο. Το επόμενο διάστημα θα πειραματιστώ με το μηλόξιδο αλλά και με διάφορα αρωματικά φυτά όπως το δενδρολίβανο για παράδειγμα που είναι καλό για τα σκουρόχρωμα μαλλιά. Πιθανότατα να καταλήξω σε 3-4 διαφορετικές συνταγές και να τις χρησιμοποιώ εναλλάξ. Θα δούμε…


------------
Εγώ πάντως θα πειραματιστώ με τις προτάσεις της. Εσείς????

4 σχόλια:

another είπε...

ακουγεται πολυ γαμάτο αλλα δεν νομιζω να το κανω, γιατι εχω πολυ αθλιο μαλλι, κατεστραμενο απο τις βαφές, αγριο και μακρυ, ζορικο πολυ, κι αν δε βαλω ενα καρο παπαριες μαλακτικες σιλικονες κλπ, δεν στρωνει με τπτ το ρημαδι!

dyosmaraki είπε...

Καλώς όρισες yet another

Για να πω την αλήθεια δεν έχω ακόμη δοκιμάσει τη συνταγή της magica αλλά επειδή πιστεύω στις φυσικές συνταγές λέω μήπως....

Αστα να πάνε με τις βαφές τα μαλλιά γίνονται όπως λες άθλια...

Μία συνταγή καλή είναι να απλώνεις λάδι (αν δεν είναι λιπαρά τα μαλλιά σου) και να τα τυλίγεις με ζεστή πετσέτα. Να τα αφήνεις για μισή ώρα τυλιγμένα και μετά ξέβγαλμα καλό.
Βοηθά πολύ, αυτό το έχω δοκιμάσει...

Την καλημέρα μου...

Serendipity είπε...

γεια σου δυοσμαρακι,
εδω η νεοφωτιστη φιλη σου.
εχω δυο μερες που αρχισα να με το blog και σημερα σκεφτομουν πως θα μπορουσα να συνδιασω τοσο διαφορετικα θεματα (οσο αυτα που με απασχολουν) στον ιδιο χωρο. Μια απαντηση ειναι η ανακαλυψη αυτου εδω του δευτερου δικου σου blog.
Δεν ξερω ομως αν θα το κανω τελικα. Η αλλη εναλλακτικη ειναι να τους τα κοπαναω ολα στην κεφαλη, οικοι (πως γραφεται το οικοι??? δεν θυμαμαι) και ως ετυχε κι οπως μου κατεβαινουν εμενα στη γκλαβα κι εμπνεομαι. Που μου φαινεται και καλυτερο. Στο κατω κατω ειμαι ολα αυτα. Αμα δε σε νοιαζει κυριε μην το διαβασεις.
Προχωρα στο επομενο που το βρισκεις πιο ενδιαφερον. Απ την αλλη ειναι πιο ευγενικο να τα χωριζεις σε θεματικες ενοτητες....
Θα δω. Φλυαρησα; μαλλον ναι.
Αυτο δεν ειναι σχολιο, αυτο ειναι "κυριως αναρτηση"!
Αν αντεξω να κανω τις απαραιτητες επεξηγησεις θα το αναρτησω και στο blog μου.
αυτο με το nopoo τι καλη ιδεα! και πολυ καλο για το περιβαλλον. παλι πολλα ευχαριστω.
Θα το δοκιμασω!
@yet another
αφου σου ακουγεται πολυ γαματο βρε παιδι μου δοκιμασετο, τι θα χασεις; τα μαλλια σου αποκλειεται να παθουν κατι χειροτερο με μια φορα δοκιμαστικη. Αντιθετα υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα να ωφεληθουν κιολας. Κι εγω πιστευω στις φυσικες συνταγες και στα φυσικα προιοντα. Τα χημικα μας βλαπτουν σιγα σιγα αλλα σταθερα χωρις να το αντιλαμβανομαστε.
και τη δικια μου καλημερα (γι αυριο).....

dyosmaraki είπε...

@serendipity

Μου είχε ξεφύγει το σχόλιό σου Συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση.
Εύχομαι καλορίζικη και σιδεροκέφαλη στον χώρο του blogging.
Ναι και εγώ προτιμώ τα φυσικά προϊόντα και μου αρέσει να δοκιμάζω τα πάντα και ότι μου ταιριάζει τελικά να το κρατώ.
Καλή χρονιά σου εύχομαι

ShareThis