Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

Το Εφτάζυμο ψωμί του Μιραμπέλλου


Αν δείτε στα ορεινά χωριά του Μιραμπέλλο, Βιάννο και τα Ιεραπετρίτικα νύχτα να περπατούν γυναίκες είναι που πάνε σε κάποιο σπίτι που έχει φούρνο για το εφτάζυμο (ή φτάζυμο) ψωμί
"κατά τας ώρας των μυστηρίων της Εκάτης....όπου στα μάγια η νύχτα βουτιέται, η ειδική τεχνίτις, χυμεύτρια του φτόζμου, αγρυπνεί τελούσα το τεκνοπαράδοτον μυστήριον της μαγικής αρτοποιϊας....
"
Αν και τα τελευταία χρόνια τείνουν να εκλείψουν αυτές οι δοξασίες που περιέβαλλαν τον μύθο του εφτάζυμου ψωμιού, παλαιότερα το θεωρούσαν ως το ψωμί των προλήψεων επειδή έλεγαν πως :
- H γυναίκα που το ζυμώνει πρέπει να είναι "καθαρή, να μην βρίσκεται δηλαδή στις κρίσιμες ημέρες του κύκλου και να τηρήσει κάποιο διάστημα σεξουαλική αποχής
-Δεν πρέπει να το δει ανθρώπου μάτι γιατί δεν θα ανεβεί. Ματιάζεται εύκολα. "Φτάνει να πεις ωραίο γίνεται, τη στιγμή που το φτιάχνεις, για να χαλάσει η μαγιά"
-Η μυρωδιά του φτάζυμου δεν πρέπει να φτάσει στη γειτονιά! Μερικές γυναίκες εφευρίσκουν απίστευτους τρόπους για να μην γίνουν αντιληπτές όταν ζυμώνουν. Αλλες καίνε λάστιχα, άλλες βάζουν κάρβουνα σε κάποιο παλιό παπούτσι, άλλες καίνε φασκομηλιά.
-Το ζυμάρι σκεπάζεται με ανδρικό σακάκι "που έχει πυρά῾". Συχνά έβαζαν πάνω στο σακάκι και κάποιο ιερό αντικείμενο, όπως είναι ο σταυρός των Βαϊων.
-Οταν το ζυμώνουν δεν πρέπει να μιλούν καθόλου!

Η παρακάτω συνταγή είναι της Μαρίας Βάρδα από τον Κρούστα του Μεραμπέλλου και την βρήκα στο βιβλίο των Νίκου και Μαρίας Ψιλάκη
"Το ψωμί των Ελλήνων και τα γλυκίσματα της λαϊκής μας παράδοσης"
Υλικά :
2 κ. αλεύρι άσπρο σκληρό
1 ποτήρι ρεβύθια αλεσμένα
2 κουταλάκια αλάτι
1/2 ποτήρι ζάχαρη
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
5-6 δαφνόφυλλα
1 λίτρο ζεστό νερό
1 καυτερή πιπεριά
1 κουταλάκι κύμινο
1 κουταλάκι κανέλα
σησάμι και μαυροσήσαμο για το πασπάλισμα

Αποβραδίς βάζομε τα ρεβίθια σε πήλινο ή άλλο σκεύος και προσθέτουμε 1,5 ποτήρι ζεστό νερό και την πιπεριά ψιλοκομμένη. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος όλη τη νύχτα να βγάλει αφρό. Το πρωί βράζουμε για 10-15 λεπτά το νερό με τα δαφνόφυλλα δεμένα σε ένα πανί και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, ίσα να μη μας κάψει. Αδειάζουμε τον "κουνενό"σε λεκάνη, προσθέτουμε λίγο ζουμί και λίγο αλεύρι να γίνει χυλός. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ανέβει (1-2 ώρες). Προσθέτουμε το αλάτι, τα μπαχαρικά, το αλεύρι και λίγο-λίγο το υπόλοιπο ζουμί και ζυμώνουμε να ενσωματωθούν τα υλικά. Βρέχουμε τα χέρια μας με το λάδι και ζυμώνουμε λίγο ακόμη μέχρι να γίνει το ζυμάρι ομοιογενές, ελαστικό και να μείνουν καθαρά τα τοιχώματα της λεκάνης. Σκεπάζουμε για λίγο μέχρι να ετοιμαστούμε για το πλάσιμο.
πλάθουμε στρογγυλά εφτάζυμα, τα αλείφουμε με ζαχαρόνερο και τα πασπαλίζουμε με σησάμι και μαυροσήσαμο. Σκεπάζουμε και αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος να ανέβουν, περίπου 2 ώρες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο ή στον ξυλόφουρνο, για μια ώρα περίπου.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΥΓ. Αλλη συνταγή μπορείτε να βρείτε εδώ

Χίλια καλώς ορίσατε....

Αρχίνησε χειλάκι μου και γλώσσα μου μελένια,

να πεις τραγούδια ταχτικά και λόγια ζαχαρένια.

Το τι τραγούδι να σας πω ν'αρέσει της καρδιάς σας,

ν'αρέσει στις καρδούλες σας και να τις λουλουδίσει?

Ας πάψω εγώ την εντροπή για να σας τραγουδήσω

το τι τραγούδι να σας ειπώ να σας καλοκαρδίσω.

Φίλοι καλωσορίσατε, φίλοι κι αγαπημένοι,

από καιρό καλούμενοι και καλοκαρδισμένοι....

ShareThis