Αν δείτε στα ορεινά χωριά του Μιραμπέλλο, Βιάννο και τα Ιεραπετρίτικα νύχτα να περπατούν γυναίκες είναι που πάνε σε κάποιο σπίτι που έχει φούρνο για το εφτάζυμο (ή φτάζυμο) ψωμί
"κατά τας ώρας των μυστηρίων της Εκάτης....όπου στα μάγια η νύχτα βουτιέται, η ειδική τεχνίτις, χυμεύτρια του φτόζμου, αγρυπνεί τελούσα το τεκνοπαράδοτον μυστήριον της μαγικής αρτοποιϊας...."
Αν και τα τελευταία χρόνια τείνουν να εκλείψουν αυτές οι δοξασίες που περιέβαλλαν τον μύθο του εφτάζυμου ψωμιού, παλαιότερα το θεωρούσαν ως το ψωμί των προλήψεων επειδή έλεγαν πως :
- H γυναίκα που το ζυμώνει πρέπει να είναι "καθαρή, να μην βρίσκεται δηλαδή στις κρίσιμες ημέρες του κύκλου και να τηρήσει κάποιο διάστημα σεξουαλική αποχής
-Δεν πρέπει να το δει ανθρώπου μάτι γιατί δεν θα ανεβεί. Ματιάζεται εύκολα. "Φτάνει να πεις ωραίο γίνεται, τη στιγμή που το φτιάχνεις, για να χαλάσει η μαγιά"
-Η μυρωδιά του φτάζυμου δεν πρέπει να φτάσει στη γειτονιά! Μερικές γυναίκες εφευρίσκουν απίστευτους τρόπους για να μην γίνουν αντιληπτές όταν ζυμώνουν. Αλλες καίνε λάστιχα, άλλες βάζουν κάρβουνα σε κάποιο παλιό παπούτσι, άλλες καίνε φασκομηλιά.
-Το ζυμάρι σκεπάζεται με ανδρικό σακάκι "που έχει πυρά῾". Συχνά έβαζαν πάνω στο σακάκι και κάποιο ιερό αντικείμενο, όπως είναι ο σταυρός των Βαϊων.
-Οταν το ζυμώνουν δεν πρέπει να μιλούν καθόλου!
Η παρακάτω συνταγή είναι της Μαρίας Βάρδα από τον Κρούστα του Μεραμπέλλου και την βρήκα στο βιβλίο των Νίκου και Μαρίας Ψιλάκη
"Το ψωμί των Ελλήνων και τα γλυκίσματα της λαϊκής μας παράδοσης"
Υλικά :
2 κ. αλεύρι άσπρο σκληρό
1 ποτήρι ρεβύθια αλεσμένα
2 κουταλάκια αλάτι
1/2 ποτήρι ζάχαρη
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
5-6 δαφνόφυλλα
1 λίτρο ζεστό νερό
1 καυτερή πιπεριά
1 κουταλάκι κύμινο
1 κουταλάκι κανέλα
σησάμι και μαυροσήσαμο για το πασπάλισμα
Αποβραδίς βάζομε τα ρεβίθια σε πήλινο ή άλλο σκεύος και προσθέτουμε 1,5 ποτήρι ζεστό νερό και την πιπεριά ψιλοκομμένη. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος όλη τη νύχτα να βγάλει αφρό. Το πρωί βράζουμε για 10-15 λεπτά το νερό με τα δαφνόφυλλα δεμένα σε ένα πανί και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, ίσα να μη μας κάψει. Αδειάζουμε τον "κουνενό"σε λεκάνη, προσθέτουμε λίγο ζουμί και λίγο αλεύρι να γίνει χυλός. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ανέβει (1-2 ώρες). Προσθέτουμε το αλάτι, τα μπαχαρικά, το αλεύρι και λίγο-λίγο το υπόλοιπο ζουμί και ζυμώνουμε να ενσωματωθούν τα υλικά. Βρέχουμε τα χέρια μας με το λάδι και ζυμώνουμε λίγο ακόμη μέχρι να γίνει το ζυμάρι ομοιογενές, ελαστικό και να μείνουν καθαρά τα τοιχώματα της λεκάνης. Σκεπάζουμε για λίγο μέχρι να ετοιμαστούμε για το πλάσιμο.
πλάθουμε στρογγυλά εφτάζυμα, τα αλείφουμε με ζαχαρόνερο και τα πασπαλίζουμε με σησάμι και μαυροσήσαμο. Σκεπάζουμε και αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος να ανέβουν, περίπου 2 ώρες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο ή στον ξυλόφουρνο, για μια ώρα περίπου.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΥΓ. Αλλη συνταγή μπορείτε να βρείτε εδώ
"κατά τας ώρας των μυστηρίων της Εκάτης....όπου στα μάγια η νύχτα βουτιέται, η ειδική τεχνίτις, χυμεύτρια του φτόζμου, αγρυπνεί τελούσα το τεκνοπαράδοτον μυστήριον της μαγικής αρτοποιϊας...."
Αν και τα τελευταία χρόνια τείνουν να εκλείψουν αυτές οι δοξασίες που περιέβαλλαν τον μύθο του εφτάζυμου ψωμιού, παλαιότερα το θεωρούσαν ως το ψωμί των προλήψεων επειδή έλεγαν πως :
- H γυναίκα που το ζυμώνει πρέπει να είναι "καθαρή, να μην βρίσκεται δηλαδή στις κρίσιμες ημέρες του κύκλου και να τηρήσει κάποιο διάστημα σεξουαλική αποχής
-Δεν πρέπει να το δει ανθρώπου μάτι γιατί δεν θα ανεβεί. Ματιάζεται εύκολα. "Φτάνει να πεις ωραίο γίνεται, τη στιγμή που το φτιάχνεις, για να χαλάσει η μαγιά"
-Η μυρωδιά του φτάζυμου δεν πρέπει να φτάσει στη γειτονιά! Μερικές γυναίκες εφευρίσκουν απίστευτους τρόπους για να μην γίνουν αντιληπτές όταν ζυμώνουν. Αλλες καίνε λάστιχα, άλλες βάζουν κάρβουνα σε κάποιο παλιό παπούτσι, άλλες καίνε φασκομηλιά.
-Το ζυμάρι σκεπάζεται με ανδρικό σακάκι "που έχει πυρά῾". Συχνά έβαζαν πάνω στο σακάκι και κάποιο ιερό αντικείμενο, όπως είναι ο σταυρός των Βαϊων.
-Οταν το ζυμώνουν δεν πρέπει να μιλούν καθόλου!
Η παρακάτω συνταγή είναι της Μαρίας Βάρδα από τον Κρούστα του Μεραμπέλλου και την βρήκα στο βιβλίο των Νίκου και Μαρίας Ψιλάκη
"Το ψωμί των Ελλήνων και τα γλυκίσματα της λαϊκής μας παράδοσης"
Υλικά :
2 κ. αλεύρι άσπρο σκληρό
1 ποτήρι ρεβύθια αλεσμένα
2 κουταλάκια αλάτι
1/2 ποτήρι ζάχαρη
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
5-6 δαφνόφυλλα
1 λίτρο ζεστό νερό
1 καυτερή πιπεριά
1 κουταλάκι κύμινο
1 κουταλάκι κανέλα
σησάμι και μαυροσήσαμο για το πασπάλισμα
Αποβραδίς βάζομε τα ρεβίθια σε πήλινο ή άλλο σκεύος και προσθέτουμε 1,5 ποτήρι ζεστό νερό και την πιπεριά ψιλοκομμένη. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος όλη τη νύχτα να βγάλει αφρό. Το πρωί βράζουμε για 10-15 λεπτά το νερό με τα δαφνόφυλλα δεμένα σε ένα πανί και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, ίσα να μη μας κάψει. Αδειάζουμε τον "κουνενό"σε λεκάνη, προσθέτουμε λίγο ζουμί και λίγο αλεύρι να γίνει χυλός. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ανέβει (1-2 ώρες). Προσθέτουμε το αλάτι, τα μπαχαρικά, το αλεύρι και λίγο-λίγο το υπόλοιπο ζουμί και ζυμώνουμε να ενσωματωθούν τα υλικά. Βρέχουμε τα χέρια μας με το λάδι και ζυμώνουμε λίγο ακόμη μέχρι να γίνει το ζυμάρι ομοιογενές, ελαστικό και να μείνουν καθαρά τα τοιχώματα της λεκάνης. Σκεπάζουμε για λίγο μέχρι να ετοιμαστούμε για το πλάσιμο.
πλάθουμε στρογγυλά εφτάζυμα, τα αλείφουμε με ζαχαρόνερο και τα πασπαλίζουμε με σησάμι και μαυροσήσαμο. Σκεπάζουμε και αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος να ανέβουν, περίπου 2 ώρες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο ή στον ξυλόφουρνο, για μια ώρα περίπου.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΥΓ. Αλλη συνταγή μπορείτε να βρείτε εδώ
4 σχόλια:
Δυοσμαρένια μου,
Δεν παίζωω.... δύσκολα μου βάζεις... δε γίνεται να ασχοληθω ποτέ με το εφτάζυμο.
Πολλά ζητάνε αδελφούλα μου...
;-)))
καλώς σε βρίσκω και σε τούτο τον υπέροχο χώρο σου
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
@φύρδην-μίγδην
Καλώωωωωως την Γλαρένια.
Καλύτερο ποδαρικό σε αυτόν τον νέο χώρο δεν θα μπορούσε να υπάρξει.
Χα χα χα
Αν σου πω πως εσένα είχα στο μυαλό μου όταν είπα να γράψω τη συνταγή. Μια και είχες ζητήσει από καιρό παραδοσιακές συνταγές.
Ομολογώ πως και εγώ βρήκα πολύ δύσκολη την παρασκευή του εφτάζυμου αλλά και παράξενες τις δοξασίες που το περιβάλλουν.
Ισως κάποια στιγμή να το τολμήσω, προς το παρόν αρκούμαι να το γεύομαι, είναι νοστιμότατο.
Σε ευχαριστώ καλή μου για το ποδαρικό.
Φιλιά πολλά
Υπεροχο μου φαινεται.
Θ προσπαθησω να το κανω και θα σου πω αν πέτυχε.
Μεγεια και στο μπλογκακι σου!!!
φιλια πολλα
@faraona
Σε ευχαριστώ πολύ καλή μου για τις ευχές σου.
Μάλλον από Δεκέμβριο θα αρχίσει να λειτουργεί κανονικά.
ΥΓ. Περιμένω να μου πεις αν πέτυχε το εφτάζυμο
Δημοσίευση σχολίου